Špindl zdraží permanentky, novinkou jsou zvláštní ceny na Vánoce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Lyžování v největším českém středisku Špindlerův Mlýn v Krkonoších letos podraží přibližně o sedm procent. Jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně zdraží na 750 korun z loňských sedmi stovek. Novinkou je zavedení zvláštního ceníku pro vánoční a novoroční svátky, kdy jednodenní permanentka vyjde dospělého na 850 korun.

Nově se zavádí i rodičovské a vratné skipasy. Vratným skipasem provozovatel areálu, společnost Melida, nahradí dopolední jízdenku, která stála 630 korun. Za vratný skipas lyžař zaplatí v hlavní sezoně 850 korun. Pokud jej vrátí do dvou hodin, na pokladně mu proplatí 280 korun, pokud jej vrátí do čtyř hodin, dostane zpět 170 korun.

Přenosný rodičovský skipas budou moci využít partneři, kteří se střídají při hlídání dětí. Dosud si každý z rodičů musel koupit svou vlastní jízdenku, protože skipasy jsou nepřenosné. Rodičovský skipas vyjde na devět stovek.

Novoroční sezona potrvá od 20. prosince do 5. ledna a skipasy v ní proti hlavní sezoně budou dražší o více než deset procent. Šestidenní lyžování o vánočních svátcích vyjde dospělého na 4130 korun, zatímco jindy bude za 3690 korun.

Podle bývalého starosty Špindlerova Mlýna a nynějšího konzultanta v turistickém ruchu Oldřicha Šimka zdražení zřejmě způsobí další úbytek dopoledních a jednodenních návštěvníků areálu. „Lidé reagují negativně na jakékoliv zvýšení cen. Je otázkou, zda nevyužijí nabídky levnějších areálů v okolí,“ uvedl Šimek.

Zdražení by podle Šimka mohlo odradit i početnou polskou klientelu, která je na jakékoliv zvýšení cen velmi citlivá. Ostatní areály budou podle něj při stanovování cen velmi opatrné.

Cílem je propojení Svatého Petra s Medvědínem
Melida je společným podnikem slovenské firmy Tatry Mountain Resorts, v níž drží většinový podíl investiční skupina J&T, a české SMMR ze skupiny Snowhill, kterou většinově vlastní majitel gumárenského koncernu ČGS holding Tomáš Němec. Melida má areál ve Špindlerově Mlýně ve 20letém pronájmu od společnosti Skiareál Špindlerův Mlýn vlastněné ČSTV a Svazem lyžařů. Během pronájmu musí Melida do modernizace střediska investovat 800 milionů korun. Hlavní investicí se má stát lyžařské propojení areálů Svatý Petr a Medvědín. Součástí nájemní smlouvy je i opce na dalších 20 let. Melida platí roční nájem přes 43 milionů korun.

V minulosti již jednodenní permanentka ve Špindlu v hlavní sezoně stála 750 korun, a to v letech 2005 až 2008. Pak středisko, ve snaze přitáhnout zpět českou klientelu, cenu snížilo o padesátikorunu.

Ceny ostatních skipasů pro nadcházející sezonu jsou nejvyšší v historii střediska, které disponuje pěti lanovkami, 11 vleky a 25 kilometry sjezdovek. Špindlerův Mlýn je tradičně nejdražší v České republice.

Před sezonou špindlerovské středisko investovalo do rozšíření sjezdovek, vybudování nových stravovacích zařízení a do nového objektu služeb u lanovky Hromovka 110 milionů korun.

„Tyto nové investice se do určité míry odrazily i v cenách skipasů pro letošní zimní sezonu,“ uvedl ředitel skiareálu Čeněk Jílek. Od vylepšení si Jílek slibuje nárůst tržeb o deset až 15 procent a návratnost investice do pěti let. V minulé zimě do střediska přijelo 550 tisíc lyžařů, což bylo předchozí sezonou srovnatelné.