Stovku českých trafik ovládne slovenský miliardář

Síť Tabák Valmont provozuje v Česku více než sto prodejen.

Síť Tabák Valmont provozuje v Česku více než sto prodejen. Zdroj: Valmont.cz

Síť Tabák Valmont provozuje v Česku více než sto prodejen.
Síť Tabák Valmont provozuje v Česku více než sto prodejen.
O velkou část tržeb Valmontu se starají cigarety.
Tabák Valmont patří rovněž mezi významné prodejce tisku.
Mezi největší konkurenty Tabáku Valmont patří prodejny tabáku Geco.
8
Fotogalerie

Společnost PressMedia slovenského velkopodnikatele Ivana Kmotríka přebírá třetí největší tuzemskou síť trafik Tabák Valmont. Ve hře je přes sto trafik na ulicích, v supermarketech i v obchodních centrech. Transakci již začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.   

Pro Kmotríka bude převzetí Valmontu znamenat na tuzemském trhu výrazné posílení. Dosud v Česku působil prostřednictvím čtyřiceti prodejen sítě GG Tabák-Tisk.

Trafiky Tabák Valmont doposud ovládal brněnský podnikatel Roman Janíček. Tržby sítě se loni vyšplhaly na 1,5 miliardy korun. Zisk trafik se však minulý rok propadnul z předloňských čtyřiatřiceti milionů na 373 tisíc korun. Janíček si Valmontu cenil nejméně na půl miliardy korun, napsaly na jaře Hospodářské noviny.  

Jedničkou českého trafikantského trhu je síť Geco. V ní má vliv byznysmen Martin Ulčák. Dalším velkým hráčem jsou trafiky Relay, za nimi je francouzský koncern Lagardere Travel Retail.

Do Kmotríkova slovenského impéria patří řada firem. Kraluje jim tiskařská a vydavatelská skupina Grafobal. Byznysmen je rovněž aktivní developer. Kmotríkovi patří i zpravodajská televize TA3 nebo fotbalový klub Slovan Bratislava. Je rovněž soukromým investorem do národního fotbalového stadionu v Bratislavě, jehož výstavba nedávno začala.