Světoznámé hračkářství Hamleys kupuje nejbohatší Ind

Hračkářství Hamleys

Hračkářství Hamleys Zdroj: Anna Vacková, E15

Hračkářství Hamleys
Hračkářství Hamleys
Hračkářství Hamleys
4
Fotogalerie

Nejstarší světový řetězec prodejen hraček ovládne indický konglomerát Reliance Industries Limited. Vlastní ho třináctý nejbohatší muž světa Mukeš Ambani, informuje agentura Reuters.

Indové oznámili, že již podepsali dohodu o převzetí podniku s více než 250letou tradicí. Prodávajícím je čínská C Banner International Holdings, jejíž akcie se obchodují na hongkongské burze. V případě indického konglomerátu jde o vůbec první angažmá v zámořském retailu. Cenu transakce odmítly strany uvést, podle listu The Guardian jde o obchod v hodnotě téměř 70 milionů liber (2,1 miliardy korun).  

Hamleys momentálně provozuje 167 obchodů napříč 18 státy světa. Většina prodejen se nachází v Indii. Držitelem licence pro tamní trh byla Reliance Industries již nyní, provozovala 88 poboček v 29 městech.

Reliance Industries tak rozšiřuje své aktivity mimo rafinaci a petrochemický průmysl a v nedávné minulosti se ukázalo, že tato strategie se mu vyplácí. Rychle rostoucí aktivity v telekomunikacích a maloobchodu pomohly k růstu zisku na nová maxima, přestože na hrubou marži v rafinačním odvětví měly negativní dopad rozkolísanost cen ropy a zpomalující globální poptávka. Příjmy z maloobchodních aktivit se v minulém čtvrtletí zdvojnásobily na 356 miliard rupií (116,2 miliardy korun) a zisk před zdaněním a úroky se více než ztrojnásobil na 15 miliard rupií.

Hračkářství Hamleys, pojmenované po svém londýnském zakladateli Williamu Hamleym, funguje od roku 1760 a je mimo jiné oficiálním dodavatelem hraček pro britskou královskou rodinu. V České republice byl první obchod Hamleys otevřený v centru Prahy v roce 2016, držitelem licence pro středoevropský trh je společnost Inexad.