Synot Tipu loni klesly tržby na 4,9 miliardy. Může za to nový hazardní zákon, říká Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta Zdroj: Michael Tomeš

Společnosti Synot Tip, která patří k nejvýznamnějším subjektům na českém loterijním trhu, loni klesly tržby z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží na 4,89 miliardy korun. Meziročně je to o téměř 804 milionů korun méně. Zisk firmy dosáhl necelých 64 milionů korun, o téměř 52 milionů korun více než v roce 2016. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné na webu www.justice.cz. Synot Tip patří do skupiny Synot ovládané senátorem Ivem Valentou (Soukromníci).

Podle předsedy představenstva Miroslava Valenty se na loňských hospodářských výsledcích Synot Tipu negativně projevil nový zákon o hazardních hrách doprovázený nárůstem byrokracie. Plány společnosti ovlivnilo i skokové navýšení daní.

"Obce získaly rozšířenou pravomoc ze zákona povolit či nepovolit naše podnikání, a to bez jakýchkoliv předem stanovených kritérií. To provozovatelům přineslo absolutní nejistotu a obavy ze zmařených investic," uvedl Valenta. Ve výroční zprávě kritizoval také podle něj přehnanou a nekoordinovanou regulaci loterií a absolutní zákaz kouření v restauracích.

Společnost podle Miroslava Valenty musela loni uzavřít několik svých provozoven a propustit některé zaměstnance. "Nepřiměřenými legislativními zásahy navíc Česká republika již několik let likviduje legální podnikatele a stále více posiluje černý trh v oblasti loterií, proti kterému je policie bezradná," uvedl Valenta.

Přesto se podle něj celé skupině Synot loni dařilo posilovat své pozice a obchodní aktivity, a to zejména na zahraničních trzích. Společnost Synot Tip rozšířila herní portfolio o stroje jiných společností. Pokračovala také v podpoře sportu. Je hlavním partnerem nejvyšší lotyšské fotbalové soutěže, nadále podporuje i tuzemský prvoligový fotbalový klub 1. FC Slovácko.

Skupina Synot dál rozvíjí své aktivity v zahraničí, působí zhruba ve 20 zemích. Zaměstnává celkem asi 3000 lidí a její roční obrat se podle výroční zprávy pohybuje kolem 15 miliard korun. Společnosti skupiny Synot podnikají například na Slovensku, v Lotyšsku, Albánii, Kosovu, Vietnamu, Řecku, Španělsku, Gruzii a dalších zemích.

Firma Synot Tip byla založena v roce 2002. Provozuje kurzové sázení, videoloterijní terminály, technická herní zařízení a elektronické rulety, věnuje se také živé pokerové hře v kasinech a online loteriím. Loni podle výroční zprávy celkově zaměstnávala 147 lidí, o 30 více než v roce 2015. Pro letošní rok firma očekává kvůli pokračujícím legislativním změnám další pokles tržeb a nárůst černého trhu na území České republiky.