Bez registrace už si lidé nevsadí ani na pobočkách

Sázková kancelář - ilustrační foto

Sázková kancelář - ilustrační foto Zdroj: Barbora Reichová (Sport)

Všichni sázkaři musejí být od příštího roku registrovaní. Ztěžuje to situaci provozovatelů sázek a loterií.

Od prvního ledna si už žádný sázkař nevsadí ani na kamenné pobočce bez registrace. A to ani v případě, že sází jednou týdně za dvacet korun na fotbalový zápas oblíbeného týmu. Zákon o hazardních hrách zavádí povinnou registraci i pro hráče na pobočkách.

Sázkovky nemají z registrace radost. „Vlivy tohoto opatření budou pro nás ekonomicky jen negativní,“ uvádí Václav Sochor, mluvčí sázkové jedničky Tipsport. Naopak FortunaSynot Tip tvrdí, že nečekají významnější dopad.

Pokud by se ovšem příležitostní hráči nezaregistrovali, sázkovky by to mohlo bolet. Na kamenných pobočkách se totiž loni podle ministerstva financí protočilo sedm miliard korun. Z toho příjem pro sázkové kanceláře činil 1,5 miliardy korun.

Část sázkařů na pobočkách je ale už registrovaná. „Zhruba polovina hráčů sází anonymně,“ dodává Sochor.

Pobočky ale představují jen pár procent obratu. Loni se přes pobočky všech kanceláří uskutečnily sázky za zmíněných sedm miliard korun oproti více než padesáti miliardám přes internet.

Pokud by se polovina hráčů v pobočkách nezaregistrovala, přišly by sázkovky o stamilionové příjmy. Kolik hráčů by mohlo registraci odmítnout, ale nedokázaly odhadnout.

Příležitostní hráči jsou přitom zajímavým zdrojem příjmů. Z každé koruny vsazené na kamenné pobočce mají totiž sázkovky příjem přes dvacet haléřů. U internetové sázky je to jen asi deset haléřů.

Registrace se však netýká jen sázkovek. Například loterijní kolos Sazka bude muset fyzicky ověřit identitu hráčů, kteří hrají e-losy, Sportku či Eurojackpot na internetu.

„Více než sto tisíc lidí s námi hraje on-line, a ti budou muset fyzickou registraci podstoupit na našem terminálu,“ říká mluvčí Sazky Václav Friedmann s tím, že náklady půjdou do milionů korun.

Riziko spatřuje Friedmann zejména u příležitostných hráčů, kteří nemusejí být ochotní sdílet osobní údaje. Sázejících, kteří chodí sázet Sportku do trafiky, se však registrace nebude ani nadále týkat.

Sázky a výhry v kamenných pobočkách sázkových kanceláří (v miliardách korun)Sázky a výhry v kamenných pobočkách sázkových kanceláří (v miliardách korun)|E15