Telefónica propustí na 600 lidí, skoro desetinu celkového počtu

Telefónica

Telefónica Zdroj: E15

Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica plánuje letos propustit zhruba desetinu z téměř šesti tisíc zaměstnanců. Loni v září se počet pracovníků meziročně snížil o 11 procent na 5900 lidí. Propouštění je součástí dlouhodobého optimalizačního programu, který byl zahájen v roce 2010.

Změna organizační struktury jde napříč celou společností, nedotkne se ale například péče o zákazníky nebo pracovníků call center. „Není žádným tajemstvím, že telekomunikační trh se mění a my na to musíme reagovat, a to i v oblasti snižování nákladů. Dlouhodobě hledáme synergie, upravujeme procesy, zastavujeme neefektivní a nevýnosné aktivity,“ uvedl personální ředitel Radek Lolek. Ještě na podzim přitom vedení firmy informace o takto rozsáhlém propouštění popíralo.

Všem zaměstnancům, kteří odcházejí kvůli organizačním změnám, vyplatí firma odstupné od tří do 13 průměrných platů podle počtu odpracovaných let. Budou také moci využít například služby odborných personálních poradců, pomoc při sestavení profesního životopisu či rady při orientaci na trhu práce.

Počet pracovníků nesnižuje jen Telefónica, ale i konkurence. T-Mobile i Vodafone loni snížily početní stavy řádově o stovky lidí.

Telefónica ČR za loňské první pololetí vykázala pokles zisku o 9,9 procenta na 3,25 miliardy korun, v roce 2011 jí klesl čistý zisk o 29 procent na 8,7 miliardy korun.