Telefonní budky z vesnic nezmizí, ČTÚ vyhlásil tendr

Telefonní budky

Telefonní budky Zdroj: ctk

Žádná z obcí do pěti tisíc obyvatel by do roku 2017 neměla přijít o telefonní dostupnost. Rada Českého telekomunikačního úřadu souhlasila s vyhlášením výběrového řízení na poskytovatele veřejných telefonních automatů v rámci takzvané univerzální služby dotované státem na léta 2015 až 2017. Přihlásit se do tendru je možné do 18. srpna. Nyní budky provozuje O2, smlouva ale končí na konci letošního roku.

Počet telefonních budek v obcích do pěti tisíc obyvatel ale časem stejně zřejmě klesne. „Záměrem ČTÚ je, aby žádná menší obec do pěti tisíc obyvatel ani v příštích třech letech nezůstala bez spojení,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Veřejný telefonní automat tak v rámci univerzální služby bude muset být příští rok stejně jako letos v každé obci o velikosti do dvou tisíc obyvatel. „V následujících letech bude možné tuto povinnost ve větších obcích nad 1500, respektive 1000 obyvatel, nahradit dostatečně silným pokrytím mobilním signálem alespoň dvou operátorů,“ podotkl.

Smlouva s O2

O2 musí nyní na základě smlouvy provozovat nejméně 5500 telefonních budek, na jejichž provoz stát přispívá. Celkem jich operátor provozuje na 15 tisíc, ty ostatní ale bez dotací a tedy na základě komerčního provozu.

Telefonní automat je nyní povinný v obcích s nejvíce dvěma tisíci obyvateli. U obcí do pěti tisíc duší je povinen v případě, že v nich není dostatečný signál mobilních operátorů.