Tesco se chystá dál výrazně zvyšovat mzdy

Tesco

Tesco Zdroj: profimedia

Penny Market
Penny Market
ilustrační foto
Tesco
5
Fotogalerie

Obchody Tesco od července zvýší základní tarifní mzdy provozním zaměstnancům o pět až sedm procent. Zaměstnancům distribučního centra mzdy vzrostou v průměru o 6,5 procenta. Společnost se na tom dohodla se zástupci odborových organizací. 

Podle portálu Platy.cz činí průměrný hrubý plat prodavače 22 230 korun a pokladního 21 393 korun. V Tesku nyní nejnižší mzdy přesahují 20 tisíc korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 33 840 korun. Ve velkoobchodě, maloobchodě a opravách motorových vozidel byl průměr téměř 31 600 korun.

V obchodech Tesco zaměstnancům na základních provozních pozicích, jako jsou pokladní, obsluha pekáren nebo pracovníci doplňující zboží, základní tarifní mzda od července vzroste o sedm procent. Ostatním provozním zaměstnancům, kam patří třeba manažeři prodejen, tarifní mzda stoupne v průměru o pět procent. Výdělek vzroste téměř 9000 zaměstnancům ze zhruba 11 tisíc, kteří ve firmě pracují, řekl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

„Nárůst mezd je odrazem ocenění náročné práce našich kolegů v obchodě a také vývoje na trhu práce v České republice,“ uvedl výkonný ředitel Tesco pro ČR Patrik Dojčinovič. Zástupce odborových organizací Milan Matušík ocenil, že při vyjednávání s vedením firmy se podařilo zachovat všechny příplatky i benefity, které ke mzdě zaměstnanci dostávají.

Tesco je jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v České republice. Od loňského července zvýšilo zaměstnancům obchodů základní tarifní měsíční mzdu v průměru o 17 procent. Někteří si polepšili až o 24 procent. Tempo růstu platů v tuzemských obchodech se výrazně zvýšilo od předloňska. Mzdy opakovaně zvedla většina velkých obchodních řetězců. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty současné.

Letos obchodní řetězec Albert zvýšil od ledna mzdy pokladních, prodavačů, skladníků a dalších provozních zaměstnanců v průměru o 17 procent. Zaměstnancům obchodů a logistických center diskontů Penny Market od března stouply mzdy v průměru o deset procent, základní mzda pokladní pracující na plný úvazek se tak dostala mezi 23 tisíc až 28 tisíc korun měsíčně. Lidl od března prodavačkám či pokladním, které ve společnosti pracují třetí rok, zvedl mzdu o téměř 1200 korun na 31 429 korun. V Praze pak na 32 571 korun.