Třetina cestovek nedodržuje pravidla, tvrdí obchodní inspekce

dovolená, ostrov,

dovolená, ostrov, Zdroj: ctk

Třetina kontrolovaných cestovních kanceláří a agentur nedodržuje při poskytování svých služeb závazné předpisy. Nejčastěji chybují ohledně reklamací, zjistila při loňských kontrolách Česká obchodní inspekce (ČOI). Inspektoři uložili kancelářím a agenturám za pochybení pokuty za více než 700 tisíc korun.

„Neúplné nebo klamavé informace o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, včetně klamání o délce lhůty k jejímu podání, prokázali inspektoři při každé šesté kontrole,“ uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Poskytovatelé služeb cestovního ruchu podle něj často používají i zakázané nekalé obchodní praktiky, klienty totiž neinformují s náležitou odbornou péčí a pravdivě o zájezdech nebo vybraných destinacích. Stejně často podle Bezecného nedodržují formální náležitosti přijetí a vyřízení reklamace nebo stanovou lhůtu k jejich vyřízení.

Inspektoři loni zkontrolovali 310 cestovních kanceláří a agentur a pochybení zjistili u 117 z nich. Na inspekci se loni obrátilo i na 200 lidí, kteří nebyli spokojeni s nabídkou a úrovní služeb cestovních kanceláří nebo agentur a s následným vyřízením reklamace. Porušení povinností zjistili inspektoři u 36 těchto podnětů.