Tržby cestovek loni po letech vzrostly

cestovní kancelář

cestovní kancelář Zdroj: profimedia.cz

Cestovní kanceláře a agentury mají za sebou relativně úspěšný rok, alespoň podle čísel Českého statistického úřadu. Tržby celého odvětví po několika letech poklesu vzrostly o sedm procent na 45,5 miliardy korun.

„Jde o zvrat v trvale klesajícím trendu z předchozích let, kdy se roční tržby od roku 2009 snižovaly v průměru o 2,5 miliardy korun ročně,“ uvedl ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něj růst tržeb přišel především díky oživení příjezdové a domácí turistiky.

Do hotelů a dalších turistických nocleháren zavítalo 13,6 milionu hostů, o šest procent meziročně více. Pokořit hranici třinácti milionů se nepovedlo ani v konjunkturním roce 2007.

Po českých zemích cestovalo více domácích i zahraničních turistů. Tahouny byli především Rusové, kteří zhusta využívají
služeb českých agentur. Dařilo se i prodejcům letenek a jízdenek. Jen tržby za letenky prodejců IATA vzrostly o pět procent na více než deset miliard korun.

Složitější je situace u prodejů zájezdů do zahraničí. „Podle mého názoru uvedený sedmiprocentní růst zhruba odpovídá skutečnosti na trhu,“ uvedl Radek Šafařík, obchodní ředitel největšího internetového prodejce zájezdů Invia.cz. Samotná Invia vykázala růst tržeb dokonce o dvacet procent, což se dá ale připsat stále většímu podílu internetu jako prodejního kanálu.

Počet prodaných zahraničních zájezdů loni mírně překročil dva miliony, což je zhruba stejně jako předloni. Přes stagnaci v počtu kusů ovšem mohly tržby i v tomto oboru růst. Podle marketingového ředitele největší cestovní kanceláře Exim Tours Stanislava Zímy třeba proto, že lidé opět dávají ve větší míře přednost letecké dopravě před dopravou pozemní.

Podprůměrné platy

V České republice působí 1501 firem s koncesí cestovní kanceláře, funguje zde 9726 cestovních agentur. Podle počtu zaměstnanců jsou největšími společnostmi v oboru Student Agency, Invia, American Express, OK Tours a BCD Travel. Pro CK a CA pracuje přes dvanáct tisíc osob, dvě třetiny v zaměstnaneckém poměru, třetinu tvoří majitelé a spolupracující členové domácnosti. Průměrná mzda loni vzrostla o 3,6 procenta na 22 008 korun. To představuje 88 procent průměrné mzdy v celém hospodářství.

David Eder: Cestovní kancelář pro milionáře loni vyrostla o polovinu