Tržby ve službách se meziročně zvýšily. Minulý rok nasadil nízkou laťku

Tržby ve službách se zvýšily.

Tržby ve službách se zvýšily. Zdroj: Reuters

Poskytovatelům služeb stouply ve třetím čtvrtletí tržby meziročně o 8,9 procent. Vyšší byly podruhé v řadě. Růst ale zpomalil, ve druhém čtvrtletí činil 15,1 procenta, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce se opět dařilo odvětvím spojeným s cestovním ruchem. Loňské výsledky výrazně ovlivnila epidemie koronaviru.

"Letecká doprava vzrostla o 97 procent a cestovní agentury a kanceláře dokonce o více jak 175 procent. Tato meziroční navýšení souvisí zejména s loňskou velmi nízkou srovnávací základnou," uvedl Tomáš Harák z odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. Výrazný růst zaznamenal i filmový a hudební průmysl, jehož tržby se oproti loňsku zvýšily o více než tři čtvrtiny.

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 6,7 milionu hostů, meziročně o 12,5 procenta víc. Proti roku 2019, ve kterém ještě cestovní ruch neovlivňovala epidemie koronaviru, je to ale o desetinu méně. Noclehů bylo letos od července do září proti loňsku o 11 procent více, turisté strávili v ubytovacích zařízeních v hlavní turistické sezoně 19,4 milionu nocí. 

Video placeholde
Prázdniny v ČR: Kam vyrazit, když trávíte volno v jižních Čechách? • Videohub

Domácích hostů meziročně přibylo o 10,4 procenta, zahraničních návštěvníků o 22,3 procenta. "V porovnání s letní sezonou v předpandemickém roce 2019 byl letos počet ubytovaných Čechů o 29 procent vyšší, cizinců se ubytovalo o 62 procent méně než před dvěma roky," uvedl ČSÚ. Noclehů bylo v letošním třetím čtvrtletí proti roku 2019 zhruba o sedm procent méně.