Turisté znovu objevili Řecko. Příjmy z cestovního ruchu výrazně vzrostly

Aténská Akropole

Aténská Akropole Zdroj: CC BY 2.0: Arian Zwegers

Rusové, Američané i Němci. Návštěvníci z mnoha zemí se letos v rekordním počtu vrátili do Řecka. Napravují se tak čísla z doby, kdy kvůli masivním demonstracím a nejistotě část turistů volila místo Řecka jiné destinace. Prognózy řeckých hoteliérů jsou navíc velmi příznivé i pro příští rok.

Počet zahraničních turistů v Řecku za deset měsíců letošního roku stoupl o 15,5 procenta na 17,08 milionu. Zemi se tak dva měsíce před koncem roku podařilo překonat celoroční rekord. Další rekordní rok čeká země i příští rok. Uvedla to řecká centrální banka.

Kromě počtu turistů mají být letos rekordní i příjmy z turistiky. Za deset měsíců se příjmy z turistiky, včetně výletních plaveb, zvýšily o 14,8 procenta na 11,6 miliardy eur (318,3 miliardy korun ) a jsou jen několik milionů pod rekordem z roku 2008.

Cestovní ruch je pro Řecko velmi důležitým odvětvím a jedním z hlavních pohonů ekonomiky. Na hrubém domácím produktu země se podílí patnácti procenty a jedno z pěti pracovních míst je v cestovním ruchu. V době krize a masivních protestů proti úsporám Řecko opustila část turistů, zvláště z Německa a Británie. Nyní se turisté začínají do země opět vracet, mimo jiné i kvůli nepokojům a násilí v konkurenčních destinacích, jako Egypt, Tunisko a Turecko.

Nejvíc přibývá Rusů

Nejvíce se za deset měsíců zvýšil počet turistů z Ruska, a to o 55,2 procenta na 1,34 milionu. Počet turistů z USA stoupl o 29,2 procenta. Počet turistů z Německa stoupl o 7,6 procenta na 2,2 milionu, počet britských turistů však klesl o 4,6 procenta na 1,8 milionu. Počet turistů z eurozóny vzrostl o 8,2 procenta a z EU o 5,4 procenta.

K růstu příjmů z turistiky podle internetových stránek greekreporter.com nejvíce přispěli ruští turisté. Od počátku roku příjmy od ruských turistů stouply o 43,3 procenta na 1,34 miliardy eur. Nejvíce peněz získává Řecko od turistů z EU, kteří zde utratili 7,09 miliardy eur.

Všechny signály zatím podle řecké agentury Ansa naznačují, že příští rok by mohl být ještě lepší v počtu turistů i v příjmech z turistiky. Rezervace dovolených prostřednictvím zahraničních cestovních kanceláří jsou vyšší než loni a letecké společnosti plánují v příštím roce zvýšit počet nabízených sedadel o jeden milion.