Turistický ruch neslábne, ale Evropu čeká útlum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Mezinárodní turistický ruch neslábne, naopak. Příštích dvacet let by měl počet turistů v celosvětovém ruchu stoupat, tempo nárůstu se však přece jen unaví, současný meziroční přírůstek okolo 4 procent by měl podle odhadu Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) klesnout na 3,3 procenta. Evropu čeká turistický útlum.

Podle UNWTO by od roku 2015 mělo rozvojové země navštěvovat více lidí, než vyspělé státy. Nejvíce cestovní ruch poroste v Asii a oblasti Pacifiku, jejichž podíl na celkovém počtu příjezdů turistů stoupne ze současných 22 na 30 procent v roce 2030. Mírně poroste i Střední východ, kde UNWTO očekává zvýšení podílu z šesti na osm procent. O dva procentní body posílí i Afrika, která v roce 2030 dosáhne sedmiprocentního podílu na světovém cestovním ruchu.

Turistický útlum by měl naopak postihnout Evropu, jejíž podíl se z 51 procent sníží o deset procentních bodů. O dva procentní body klesne i podíl obou amerických kontinentů na 14 procent.

„Konkrétní podoba růstu a poklesu cestovního ruchu v Evropě je závislá na hrubém domácím produktu,“ řekl ČTK ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Pokud v Evropě klesá HDP o více než dvě procenta, klesá meziroční počet příjezdů dvojnásobně. V rozmezí od jednoprocentního poklesu HDP do růstu kolem dvou procent množství příjezdů turistů změny HDP kopíruje.

Pokud by HDP rostl v průměru rychleji, zvyšovalo by se množství příjezdů 1,5krát. Obdobný vztah podle Beránka platí i v případě samotné České republiky.

V absolutních číslech UNWTO očekává každý rok nárůst o 43 milionů turistů. V roce 2012 překonají turisté miliardovou hranici, což bude nárůst o více než 60 milionů proti roku 2010. Příjezdy do rozvojových zemí budou dvojnásobně (meziročně o 4,4 procenta) proti růstu u vyspělých států.