Úřady loni méně kontrolovaly i trestaly porušování cenových norem

Jaderná energetika

Jaderná energetika Zdroj: reuters

energetika
energetika
3
Fotogalerie

Úřady loni méně kontrolovaly i méně pokutovaly porušování cenových předpisů. Počet kontrol proti roku 2015 loni klesl o více než 1100 na 3158 kontrolních akcí a úřady při nich uložily pokuty za 298 milionů korun, zatímco o rok dříve to bylo přes 486 milionů Kč. Uvádí to pravidelná zpráva o cenové kontrole, kterou vláda předložila Sněmovně.

Objem pravomocně uložených pokut z uzavřených kontrol, po případných odvoláních potrestaných viníků, pak představoval 78 milionů korun. Z nich se pak podařilo vybrat pokuty za celkem 26 milionů korun, což byl proti předcházejícímu roku pokles o 146 milionů Kč.

Vláda ve zprávě uvádí, že výsledky kontrol i nadále potvrzují nedostatečné respektování cenových předpisů ze strany značné části kontrolovaných subjektů. Celkově lze konstatovat, že výsledky činnosti prokazují, tak jako v minulých letech, odůvodněnost výkonu cenové kontroly a nutnost jejího dalšího pokračování i v dalších letech, uvádí zpráva.

Úřady při 14 kontrolách nezjistily žádné předražování mléčných výrobků pro žáky ve školách. Při 20 kontrolách cen pitné a odpadní vody padly za chybnou kalkulaci cen pokuty v celkovém objemu 1,1 milionu korun. Některé firmy neoprávněně zahrnovaly do cen i nesouvisející náklady.

Stejně jako v předchozích letech neunikly pozornosti úřadů ani služby v pohřebnictví. Při 11 kontrolách padly pokuty za celkem 179.000 korun. V některých případech byla cena pronájmu obřadní místnosti vyšší než cena stanovená obcí. Specializovaný finanční úřad také čtyřikrát kontroloval možné zneužití hospodářského postavení, pochybení ale neshledal.

Energetický regulační úřad při 15 kontrolách potrestal firmy celkovou pokutou přes 222 milionů korun. V teplárenství byl nejčastějším důvodem nepřiměřený zisk a neoprávněné náklady, například odpisy neodpovídající skutečné výši majetku.

Energetický regulační úřad se ale loni nevěnoval kontrole cen v oblasti obnovitelných zdrojů energie, přestože na něj od loňského roku tato působnost přešla se změnou energetického zákona ze Státní energetické inspekce. Úřad však žádné cenové kontroly obnovitelných zdrojů nezahájil s argumentací, že se současně nezměnil zákon o působnosti orgánů v cenové kontrole, ve kterém je tato kontrola svěřena energetické inspekci, uvádí vláda. Podle vlády však tento zákon obsahuje obecné zmocnění ERÚ pro kontrolu cen v energetice. "Výše uvedený postup ERÚ ve svém důsledku znamená, že nad oblastí, ve které se objem vyplácených podpor pro letošní rok pohybuje na úrovni zhruba 44 miliard korun, není vykonáván cenový dozor," uvádí vláda.

Státní energetická inspekce loni žádné nové kontroly cen elektřiny u obnovitelných zdrojů nezahájila. Dokončila jen akce z roku 2015, u nichž byly uloženy a zaplaceny pokuty až loni. Celkem šlo o 68 milionů korun.