Vibrátory, afrodiziaka, kondomy. Češi propadli nákupům sexuálních hraček online

Podobných věciček se v Česku letos přes e-shopy prodá za 400 milionů korun.

Podobných věciček se v Česku letos přes e-shopy prodá za 400 milionů korun. Zdroj: Anna Marešová

Češi si oblíbili e-shopy s erotickými hračkami také kvůli soukromí.
Soukromí vede zákazníky k nákupům erotiky hlavně s pomocí mobilů.
Venušiny kuličky
Loveo Ines
Fun factory
9
Fotogalerie

Vibrátory, afrodiziaka a kondomy jsou hitem při nakupování erotických pomůcek na internetu. Kvůli soukromí navíc lidé při pořizování věcí pro sexuální hrátky zhusta používají mobily.

Jedním z nejrychleji rostoucích byznysů na internetu je prodej erotických hraček. Odbyt sexuálních pomůcek přes e-shopy roste rychleji než celý trh. Letos Češi utratí v online obchodech za erotiku přes 400 milionů korun. Loni to bylo 330 milionů. Meziroční to tedy bude nárůst o více než pětinu, vyplývá z odhadů cenového srovnávače Heureka.cz.

„Trh každoročně roste zhruba o třicet procent, částečně na úkor kamenných prodejen a bude růst dále. V zahraničí je vibrátor součástí téměř každé domácnosti, také je častěji obměňují. Za posledních patnáct let jsme se tomu přiblížili, ale máme co dohánět,“ uvedl šéf e-shopu Růžový slon Adam Durčák. Jeho firma letos utrží pětadvacet milionů korun. Příští rok plánuje zvýšit příjmy na čtyřicet milionů.

Rozdíl mezi růstem kamenných a internetových obchodů ukazují výsledky sítě zhruba stovky prodejen Erotic City podnikatelky Dominiky Kopřivové. Její celkové tržby loni vzrostly na 192 milionů korun. Ve srovnání s předchozím obdobím to bylo zvýšení o jedenáct procent. Je to tedy pomalejší tempo než jakým rostou firmy, které provozují jen e-shopy. Přitom i Erotic City již internetový obchod spustil. Kolik z něj získává a co si od něj slibuje, ovšem firma tají.   

„K nejprodávanějšímu erotickému sortimentu na internetu dlouhodobě patří především vibrátory, afrodiziaka a kondomy,“ sdělila Alexandra Čermáková, obsahová manažerka Heureky.

Oblíbené je rovněž spodní prádlo a kategorie BDSM, tedy pomůcky k sexuálním praktikám spojeným s dominancí a podřízeností.  

K rostoucím nákupům sexuálních pomůcek přes internet přivádí zákazníky také pocit většího soukromí. Ze stejného důvodů mají při pořizování choulostivých věciček lidé radši specializované e-shopy než velké nákupní galerie. A hojně k tomu využívají chytré telefony.

„Svojí povahou je zboží ve segmentu erotiky ideální pro nákup také na mobilu. Tam je pocit bezpečí a naprosté anonymity dokonalý,“ uzavřela manažerka Heureky.