Vinaři na americkém Středozápadě se těší na cukernaté hrozny

víno

víno Zdroj: profimedia.cz

Sucho a vysoké teploty v některých částech USA udělaly radost nejen pěstitelům letního ovoce, ale také vinařům. Nevadí jim, že hrozny jsou o poznání menší. Nedostatky ve velikosti podle nich vyváží silná koncentrace chutí a cukru, díky nimž by letos mohlo vzniknout jedinečné víno.

„Jak červené, tak bílé hrozny budou lepší než loni, kdy bylo vlhko,“ řekl médiím Tony Debevc, který má vinici v Ohiu. „Jestli to sucho bude pokračovat, vinařský průmysl na tom celkově bude lépe,“ dodal.

Vinaři tvrdí, že odrůdy révy pěstované v suchem postižených místech Spojených států jsou proti němu odolnější než mnohé jiné plodiny. Díky svým dlouhým kořenům dokážou čerpat vláhu hluboko pod zemí. Sucho je pro ně navíc příznivější z hlediska výskytu onemocnění.

Na to poukazují i pěstitelé z Burgundska a Champagne, kde teploty v minulých dnech stoupaly ke 40 stupňům. „Hrozny v tuto chvíli netrpí a noci začínají být delší, takže si uleví. Dokonce bych řekl, že horko vítáme, protože bojuje proti plísním, které pro nás byly v tomto roce skutečným nebezpečím,“ tvrdí Michel Drappier z oblasti proslulé šumivým vínem. Producenti šampaňského si přitom v letošní sezoně dosud na počasí jen stěžovali.

Sucho má i svá úskalí. Američtí vinaři se bojí, že réva bude po tomto počasí méně odolná v zimě, a příští rok tak bude slabší. Navíc si myslí, že sucha mohou pokračovat i v následujících letech, což už by nutně znamenalo investice do zavlažovacích systémů.