Vymáhání nezaplacených miliard z drobných faktur se usnadní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Na český internetový trh vstoupil další projekt poskytování právních služeb, Inkaso24. Jde o plně automatizovaný systém vymáhání pohledávek, který živnostníkům a malým firmám pomůže v případě potřeby rovnou připravit předžalobní výzvu. Celkové náklady na získání výzvy slibuje snížit ze současných několika tisíc korun na pouhé tři stovky. Za měsíc ostrého provozu firma už odbavila pohledávky za milion korun.

Investici do projektu v hodnotě několika milionů korun vložili Tomáš Hradský, zakladatel společnosti Synopsis, která firmám dodává software pro správu zakázek, spisů a pohledávek a právník Robert Novotný. Ten se v českém internetovém prostředí již dříve angažoval v několika startupových projektech z oblasti organizace státní správy, IT, herního průmyslu a zdravotnictví.

Cílem projektu je primárně spravovat a vymáhat takzvané bagatelní pohledávky, tedy ty do padesáti tisíc korun. „V systému a jeho nastavení je ale jedno, zda do něj zadáváte pohledávku do uvedeného nominálu, či za milion korun,“ poznamenal pro E15 jednatel Inkaso24 Robert Novotný. „Systém zpracuje pohledávku tak, že ji po inkasním kolečku buď budete mít uhrazenu, či ji můžete rovnou postoupit advokátovi k žalování,“ dodal.

Malé faktury se v Česku moc neplatí

Za měsíc ostrého provozu firma už odbavila pohledávky za milion korun, přičemž více než dvě třetiny z nich v systému eviduje jako „ukončené“, tedy že věřitel již nechce v jejich inkasu pokračovat. „Předpokládáme proto, že došlo k jejich úhradě,“ dodal Novotný.

Projekt reaguje na v Česku rozšířenou situaci, kdy až třetina pohledávek do padesáti tisíc korun končí nezaplacena. „Máme informace od provozovatelů cloudových účetních řešení, kdy jejich klienti, převážně OSVČ, nemají zaplaceno do pěti procent ze všech vystavených faktur,“ tvrdí Novotný s tím, že celkově samozřejmě neexistuje přesná statistka. „Předpokládáme, že se jedná o miliardy korun, které nejsou SME a OSVČ uhrazeny,“ dodal.

„Chceme oslovit především SME a živnostníky a OSVČ, pro něž legislativní změna znamená, že se jim, z hlediska uznatelnosti nákladů u soudu nevyplatí vyžádat si služby advokáta při pokusech se domoci úhrady jejich pohledávky,“ vysvětlil Novotný s tím, že služby advokáta mají smysl až při samotném žalování dané věci.