Advokáti se pustili do byznysu s vymáháním dluhů na alimentech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V Česku přibývá trestných činů neplacení výživného. Zvrátit se to rozhodl portál na zaměřený na vymáhání dlužného výživného, služba VašeVýživné.cz. Projekt podle šéfa Asociace neúplných rodin Petra Sýkory reaguje právě na nelichotivou statistiku, podle níž neplacení výživného loni představovalo druhý nejrozšířenější trestný čin v Česku. Jen za loňský rok vzniklo dvanáct tisíc takových případů.

Zákon v Česku podle dat asociace dlouhodobě nerespektuje skoro 40 procent partnerů s povinností výživného, podle statistik Policie České republiky bylo v roce 2015 zjištěno 12089 případů. Řešené dluhy na výživném mají podle údajů portálu VašeVýživné.cz průměrné prodlení kolem 13 měsíců. Průměrná výše jednoho dluhu přitom představuje 60 až 80 tisíc korun.

Asociace na projektu spolupracuje s právníky z portálu PrávníEsa. Rodičům slibuje v případě splnění všech právních náležitostí okamžité zahájení postupů k vymáhání dluhu na výživném. Náklady na řízení si najatí advokáti a exekutoři vymáhají zvlášť, a pokud v řízení vůbec neuspějí, nesou je sami. Pokud vymohou jen část, dělí se o vymožené splátky s klientem rovným dílem do okamžiku, než dojde k vyrovnání jejich nákladů. Projekt spustila asociace letos v únoru, od té doby ji oslovily více než čtyři tisícovky rodičů, v posledních týdnech prý portál eviduje až 50 nových případů denně.

„Portál PrávníEsa.cz sdružuje desítky advokátních kanceláří a spolupracuje také s exekutorskými úřady. Na základě jejich zkušeností s rodiči samoživiteli, kteří by rádi řešili vymáhání, ale brání jim v tom nedostatek finančních prostředků, jsme se rozhodli projekt spustit,“ vysvětlil Sýkora. Náklady na jednu exekuci se sice pohybují od dvanácti do dvaceti tisíc korun, i ty však mohou pro rodiče ve finančních nesnázích představovat nesehnatelnou sumu, v případě neúspěchu nenávratně ztracenou.

Statistiky Asociace neúplných rodin
- Na Asociaci se nejčastěji obracejí obyvatelé Prahy (18,1 procent) a Středočeského kraje (14,6 procent) následovaní Moravskoslezským (14 procent) a Ústeckým krajem (12,8 procent)
- Naprostou většinu tvoří ženy, muži jsou zastoupeni v 6 procenty případů
- Častěji službu využili rodiče, kteří mají dvě a více dětí
- V 74 procentech případů rodiče tvrdí, že se do vymáhání dosud nepustili z finančních důvodů
- 69 procent rodičů zmiňuje, že doposud nevěděli, jakým způsobem se přihlásit o své právo.
- Takřka pětina (19 procent rodičů) uvedla, že ač je výše dlužné částky významně limitovala v hospodaření domácnosti, neuvědomili si, že mají možnost dluh partnera řešit