Vyškovský pivovar zastavil výrobu. Prodělával

Společnost Czech Beverage Industry Company (CBIC), která má od státu pronajatý vyškovský pivovar, v něm zastavila výrobu. Dál už pouze doprodává zásoby, řekl ředitel pivovaru Roman Kotolan. Důvodem je ekonomická situace pivovaru.

Firma za účetní rok končící loni koncem října prohloubila ztrátu na téměř 14 milionů korun. Ve ztrátě je od svého založení v roce 2010, vyplývá z informací uložených ve Sbírce listin. Od roku 2012 se ztráta firmy, jejímž majitelem je podnikatel Jiří Kopenec, drží nad hranicí deset milionů korun ročně.

Vyškovský pivovar v roce 2015 vyrobil 11 000 hektolitrů piva, loni to bylo mírně více. I tak pivovar zůstává na historických minimech ve své více než stoleté historii.

Podívejte se, jak to funguje v Pivovaru Protivín:

Lidové noviny dnes uvedly, že CBIC vymáhá po státem ovládané akciové společnosti Jihomoravské pivovary 67 milionů korun. Má jít o náhradu za údajnou závadu, která vznikla už v roce 2006 na instalované konzervační technologii pasterizace. Pivo pak podle firmy hnědlo a oxidovalo. Kotolan už dříve řekl, že se firma musela vypořádat s technologickými problémy, které blíže nespecifikoval, a důsledkem podle něj byl klesající odbyt. Dnes podání žaloby pouze potvrdil. Případem se má zabývat Okresní soud ve Vyškově.

Czech Beverage Industry Company má vyškovský pivovar pronajatý od státu na deset let. Dříve pivovar vlastnilo olomoucké arcibiskupství, to ale loni boj o restituci tohoto majetku vzdalo.