Walmart varoval, že by kvůli clům na čínské zboží mohl zdražovat

Walmart

Walmart Zdroj: profimedia.cz

Největší americký maloobchodní řetězec Walmart by kvůli novým americkým clům na čínské zboží mohl přikročit ke zvyšování svých cen. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, který podnik před zhruba dvěma týdny napsal americkému obchodnímu zmocněnci Robertovi Lighthizerovi.

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že Spojené státy od příštího týdne zavedou nová desetiprocentní cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (zhruba 4,4 bilionu korun). Plány na zavedení takovýchto cel americká vláda avizovala již v červenci.

"Jako největší maloobchodník ve Spojených státech jsme velmi znepokojeni důsledky, která by takováto cla měla na naše podnikání, naše zákazníky, naše dodavatele a na ekonomiku USA jako celek," napsal Walmart v dopisu, ke kterému získala přístup agentura Reuters. Upozornil, že cla by mohla ovlivnit ceny široké škály zboží, včetně potravinářských výrobků, nápojů, hygienických potřeb a kosmetiky.

Walmart informaci o zaslání dopisu potvrdil a v prohlášení poskytnutém agentuře Reuters vyzval Spojené státy a Čínu k vyřešení obchodních sporů. Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou také reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků.