Z restaurací zřejmě zmizí cigaretový dým, vláda schválila zákaz kouření

Cigareta, kouření.

Cigareta, kouření. Zdroj: CTK

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Návrh zákona dnes schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Odborníci na závislosti vidí rozhodnutí vlády jako krok správným směrem, naopak Asociace hotelů a restaurací je proti.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

„Zákon poměrně striktně omezuje dostupnost tabákových výrobků a alkoholu mladistvým. Například při internetovém prodeji těchto komodit vyžaduje jasný průkaz věku, tedy že ten kupující je starší 18 let,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Návrh zákona počítá také s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zpřísňuje také sankce za porušení zákona. Například pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Podle ministra podpořila vláda návrh jednomyslně. Navzdory tomu očekává kolem návrhu bouřlivou debatu v Parlamentu a možná stovky pozměňujících návrhů ze strany poslanců.

Podle Němečka podpořila vláda návrh jednomyslně. Navzdory tomu očekává kolem zákona bouřlivou debatu v Parlamentu a možná stovky pozměňujících návrhů ze strany poslanců. Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že normu nebude vetovat, i když by za lepší řešení než úplný zákaz kouření v restauracích považoval oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

„Je to jistě krok správným směrem, i když bych uvítala normu přísnější,“ řekla Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Přiklání se ke vzniku samostatného zákona o tabáku. „Je to příčina šestiny úmrtí v zemi, tak by si to zákon zasloužilo,“ řekla. K tomu lze podle ní využít Rámcové úmluvy o kontrole tabáku, jež vedle zákazu kouření v uzavřených veřejných prostorách stanoví i vysoké zdanění cigaret či omezení míst jejich prodeje.

Asociace hotelů a restaurací má úplný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních za nekoncepční krok. Nedávno podle asociace museli provozovatelé restaurací stavebně oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory, a nynější nařízení tak prý znamená znehodnocení těchto investic. Podle Němečka jsou ale stejná opatření běžná v západní Evropě, kde nevedla ke snížení tržeb ani počtu zákazníků.

Příliš mírná úprava

Také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil považuje úpravu spočívající jen v zákazu kouření v restauracích za příliš mírnou, postrádá například omezení míst, kde se tabák může prodávat. Podle vládou schválené normy se nesmí tabák a alkohol prodávat ve školských a zdravotnických zařízeních, ostatní místa prodeje zůstávají.

Asociace hotelů a restaurací má úplný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních za nekoncepční krok. Nedávno podle asociace museli provozovatelé restaurací stavebně oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory, a nynější nařízení tak prý znamená znehodnocení těchto investic. Podle Němečka jsou ale stejná opatření běžná v západní Evropě, kde nevedla ke snížení tržeb ani počtu zákazníků.

V původním návrhu byl i vznik fondu pro prevenci závislostí, kam by směřovala část daní z prodeje kuřiva a alkoholu, vládní legislativa ale doporučila ho nevytvářet. „Je mi líto, že fond není zatím na stole. Myslím si, že je možné to řešit i jinak, ale nedaří se to už deset let,“ řekl. Uvedl, že stát vybírá daně z oblasti, která zvyšuje výrazně úmrtnost obyvatelstva. Pokusí se tedy, aby fond třeba někdy v budoucnu vznikl.

Miliardové náklady

Ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy.

„Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně,“ uvedl ministr.

Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a Němeček ho do svého návrhu přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.

Podmínky pro kuřáky se zpřísňují
1. července 1989 - V platnost vstoupil zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, který se zabýval i dopady kouření. Zakazoval například kouřit ve vlaku (s výjimkou vyhrazených vozů), v prostředcích MHD, na jednáních v uzavřených prostorách či na pracovištích, kde byli i nekuřáci. Částečně zakazoval kouření v restauracích (kouřit se smělo jen ve vyhrazených prostorách, a pokud nebyly, nesmělo se kouřit v době podávání snídaní, obědů a večeří).
29. června 2005 - Sněmovna schválila nový zákon o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Takzvaný protikuřácký zákon sice Senát o měsíc později kvůli řadě legislativních chyb zamítl, poslanci ale senátní veto 19. srpna 2005 přehlasovali.
1. ledna 2006 - Nový zákon vstoupil v platnost, kromě již dříve platných omezení zcela zakázal kouření ve vlacích a také na zastávkách hromadné dopravy. V restauracích se mohlo kouřit ve zvláštních prostorách vyhrazených po kuřáky, které byly příslušně označeny. V praxi stačilo, pokud majitel v podniku umístil cedulku s nápisem prostor pro kuřáky. I nadále se ale objevovaly hlasy volající po přísnějším omezení kouření.
10. června 2009 - Sněmovna schválila novelu takzvaného protikuřáckého zákona, se kterou souhlasil i Senát. Nová úprava například omezila zákaz kouření jen na kryté zastávky veřejné dopravy, zejména ale přesněji upravila kouření v restauracích. Neprošel návrh na jeho úplný zákaz, majitelé podniku dostali na výběr, jestli restaurace bude kuřácká, nekuřácká, nebo bude mít oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. U vstupu musí být vždy tabulka označující typ podniku.
1. července 2010 - Novela protikuřáckého zákona vstoupila v platnost, i nadále ale existovalo silné volání po tom, aby bylo kouření na veřejných místech omezeno ještě více.
28. ledna 2015 - Vláda zveřejnila návrh nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek, který připravilo ministerstvo zdravotnictví. Snahou je prosadit úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či na tanečních zábavách.
3. června 2015 - Vláda schválila návrh zákona, podle něhož by od příštího roku měl platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.