Za vánoční nákupy potravin si připlatíte, tuzemák však zlevní

Pečení bez másla a vajec

Pečení bez másla a vajec Zdroj: pixabay

Je margarín zdraví prospěšný?
Je margarín zdraví prospěšný?
Chléb s máslem
...
Vajíčka
7
Fotogalerie

Jedním z ústředních témat posledních týdnů byla v české společnosti rostoucí cena másla. Produkt z mléka v některých obchodech stojí kolem šedesáti korun, kvůli vysoké poptávce však může jeho cena růst až do Vánoc. Zákazníci si ale pravděpodobně připlatí také za vejce. Naopak cena tuzemáku hojně využívaného při pečení cukroví bude klesat. 

Trendy cen vycházejí z informací Českého statistického úřadu. Z nich vyplývá, že za nákup jednoho kilogramu másla, deseti vajec a litru rumu dají Češi před Vánoci více než pět set korun.

Ještě před dvěma lety přitom podobný nákup stál jen lehce přes čtyři sta korun, tedy o stokorunu méně, než má stát letos. Loni pak cena podobného nákupu dosahovala přibližně 450 korun.

Cena vajec by podle některých mohla na konci letošního roku dosáhnout asi pěti korun za kus, naopak tuzemí tradičně v druhé polovině roku zlevňuje, a to až o 20 korun za litr.

O rostoucí ceny v obchodech se přitom začaly zajímat také sázkové kanceláře. Například Fortuna vypsala zvláštní sázky přímo na ceny másla, bookmakeři však optimističtí nejsou. Na snížení jeho ceny pod 30 korun v průběhu prosince vypsali kurz 1:350.

Jak se dělá domácí máslo? Podívejte se ve videu:

Video placeholde
Výroba másla • Daniel Novák


Jak připravit skvělé vánoční perníčky? Čtěte na Dáma.cz >>>