Vejce z Nizozemska a Belgie dál zůstávají ve skladech, na trh půjdou až po laboratorních testech

Je dobré sledovat kódy na vejcích.

Je dobré sledovat kódy na vejcích. Zdroj: ČTK

Kód na vejci
Kód na vejci
Kód na vejci
Kód na vejci
Německo řeší problém s nebezpečnými vejci
6
Fotogalerie

Čeští dovozci vajíček a produktů z nich z Nizozemska a Belgie budou muset laboratorně zjistit, zda potraviny neobsahují prostředek na hubení hmyzu fipronil. Dnes to přikázala v mimořádném veterinárním opatření Státní veterinární správa. Do negativních výsledků testů nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

Kontaminovaná vejce z Nizozemska se objevila i na Slovensku, v Česku zatím ne. "Přestože se žádná vajíčka z Belgie a Nizozemí na našem území až doposud nevyskytují, rozhodli jsme se pro zvýšení potravinové bezpečnosti přijmout mimořádná veterinární opatření, které bez vyšetření na fipronil nepustí belgická a nizozemská vajíčka na náš trh," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Laboratorní protokol si budou muset firmy uchovávat minimálně půl roku nebo po dobu minimální trvanlivosti výrobku, pokud by byla delší než šest měsíců. V ČR byla podle veterinářů vejce z Belgie naposledy v dubnu, z Nizozemska v květnu.

Minulý týden začaly Německo, Belgie a Nizozemsko stahovat z trhu miliony vajec kvůli možné přítomnosti fipronilu. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily k zavírání chovů.

Čeští veterináři odebírají namátkové vzorky zahraničních vajec a kuřecího masa, pokud se objeví na českém trhu.

Podle belgického ministra zemědělství Denise Ducarmeho nizozemské úřady o skandálu věděly už loni v listopadu, evropské partnery ale na problém neupozornily.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) v úterý označil skandál s kontaminací vajec za kriminální. V rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ARD také vyslovil přesvědčení, že selhal evropský systém včasného varování. Postup belgických úřadů Schmidt opakovaně tvrdě kritizoval a v úterý ho označil za nepřípustný.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.