Za vzestupem McDonald's stál Čechoameričan Kroc, vzniká o něm film

Replika první restaurace McDonald's Raymonda Kroce v Des Plaines

Replika první restaurace McDonald's Raymonda Kroce v Des Plaines Zdroj: CC BY 2.0: Jerry Huddleston; Flickr.com

Málokdo ví, že za úspěchem hamburgerového řetězce McDonald's stál americký byznysmen, v jehož žilách kolovala česká krev. Příběh proměny lokálního fast foodu ve světové impérium pod taktovkou Raymonda Kroce se nyní v Hollywoodu dočká filmového ztvárnění. Chystané drama už má i svůj pracovní název: The Founder (Zakladatel).

Producenty snímku jsou společnosti FilmNation a The Combine. Podle amerických médií nyní jednají o natočení historie McDonald's s režisérem Johnem Lee Hancockem.

Scénář Roberta Siegela, který je prý napsán v duchu filmu o vzniku Facebooku Sociální síť, popisuje přerod Čechoameričana Kroce z obyčejného obchodního cestujícího v jednoho z nejmocnějších magnátů světa.

Z Plzeňska do Chicaga

Ray Kroc se narodil 2. října 1902 v české enklávě v Chicagu rodině českého emigranta Aloise Kroce, který do Ameriky přišel ze Stupna na Plzeňsku. Ray Kroc vystřídal řadu profesí, na bratry McDonaldovi a jejich malý kalifornský řetězec však narazil coby prodejce speciálních přístrojů na výrobu mléčných koktejlů v první polovině 50. let minulého století.

Koncept McDonald's Kroce natolik fascinoval, že začal s jeho majiteli spolupracovat. V březnu 1955 si jakožto franšízant otevřel vlastní pobočku v Des Plaines v Illinois, která byla celkově devátou restaurací řetězce. V roce 1961 pak od McDonaldových firmu za 2,7 milionu dolarů koupil.

Ostré lokty

Hollywoodský The Founder prý ovšem poukáže hlavně na stinnou stránku celého příběhu. Tedy na agresivní obchodní politiku Raymonda Kroce, díky níž řetězec ovládl.

„Neočekávejte, že společnost McDonald's snímek podpoří,“ napsal server Tweaktown.com. Podle něj se byznysovými praktikami svého zakladatele McDonald's příliš nechlubí. „Oficiální internetové stránky McDonald's prakticky přehlíží celou pravdu, odhalují to autobiografie obou stran,“ dodal server.

Symbol Ameriky i globalizace

Ray Kroc nicméně postupně vytvořil mezinárodní fastfoodový gigant, který se stal jedním z proklínaných a zároveň i obdivovaných symbolů Ameriky a celé globalizace. Čechoameričan standardizoval všechny výrobní postupy a tvrdě dbal na to, aby jeho hamburgery chutnaly stejně v New Yorku i Tokiu.

Rozmach korporace nazastavila ani smrt Kroce v lednu 1984. Pod značkou sítě nyní funguje 35 tisíc podniků ve víc než 100 zemí celého světa. Za loňský rok McDonald's vykázal tržby 28 miliard dolarů a jeho čistý zisk přesáhl pět miliard.