Založení společnosti s ručením omezeným sám vs. s pomocí odborné agentury

Zdroj: Companiescz

Založení s.r.o. je proces sestávající z řady právních a administrativních kroků, které je třeba bezchybně zvládnout tak, aby nebyla společnost do budoucna zatížena vadami a vaše podnikání mohlo fungovat bez problémů. Proto se mnozí podnikatelé rozhodnou obrátit se tímto úkolem na specializovanou agenturu, která jim se založením s.r.o. poradí a pomůže, případně kompletně vyřídí za ně. Pokud zrovna stojíte před rozhodnutím, jestli založit s.r.o. svépomocí nebo se obrátit na odborníky, níže shrnujeme některá pro a proti.

Na počátku každé obchodní korporace stojí zakladatelské právní jednání. To může mít u společnosti s ručením omezeným podobu zakladatelské listiny (jediný společník) nebo společenské smlouvy. V obou případech však musí obsahovat náležitosti stanovené zákonem a mít formu veřejné listiny (notářského zápisu). Pokud nejste zběhlí v čtení právních předpisů, můžete si sice dohledat vzor společenské smlouvy na internetu, ale mnohem jistější je v tomto ohledu obrátit se na zkušeného právníka, nebo právě na specializovanou agenturu, která s právníky ve všech krocích založení s.r.o. dlouhodobě spolupracuje.

V dalším kroku je třeba založit společnosti účet, na který bude splacen základní kapitál nebo jeho povinná část, a podat návrh na zápis nové společnosti do obchodního rejstříku. Zde může přijít další kámen úrazu. Návrh na zápis do obchodního rejstříku lze v současnosti podat jen prostřednictvím elektronického formuláře, který musíte doplnit odpovídajícími přílohami. Ačkoliv se vyplnění nějakého formuláře může zdát jako banalita, ten rejstříkový však rád hlásí všemožné chyby a přes některé z nich vám nepůjde formulář ani uložit. Nakonec se s tím možná nějak vypořádáte, ale když hotový návrh nepodložíte příslušnými přílohami, rejstříkový soud společnost nezapíše. Profesionálové z odborné agentury jsou ovšem s obchodním rejstříkem a jeho fungováním dobře obeznámeni, neboť podávají návrhy na prvozápis společnosti nebo na změny údajů každý den, mohou vám tak práci v mnohém ulehčit.

V čem vám může být odborná agentura rovněž nápomocna, je výběr sídla společnosti. Samozřejmě si je můžete umístit do svého panelákového bytu nebo rodinného domu na vesnici, trendem dnešní doby je však mít virtuální sídlo na nějaké z lukrativních adres velkých měst (v Praze například na Václavském náměstí, Na příkopě, Jindřišská a apod.). Specializované agentury nabízejí vedle služeb kolem založení společnosti často právě také virtuální sídla, kde vám za určitý roční poplatek budou i přebírat a přeposílat poštu až k vám domů.

Závěrem můžeme pro založení společnosti využití odborné agentury jedině doporučit. Zařídí za vás založení společnosti bez potřeby radit se na internetových diskuzích, nechá společnost zapsat do obchodního rejstříku, obstará potřebnou živnost anebo zajistí atraktivní sídlo. Ve výsledku se to zase tolik neprodraží a vy ušetříte spoustu času a starostí.