Žatecký pivovar proniká do Kanady s ležákem ve stylu Star Trek

Žatecký ležák Sindicate Lager v Severní Americe

Žatecký ležák Sindicate Lager v Severní Americe Zdroj: Federation of Beer

Pivovaru Žatec se podařilo získat další netradiční zakázku. Na severoamerický trh dodal první várku 11stupňového ležáku inspirovaného kultovní americkou sci-fi sérií Star Trek. Speciál nazvaný Sindicate Lager vznikl ve spolupráci s kanadskou Pivní federací (Federation of Beer), která distribuuje pivo s tématikou Star Treku.

Česká společnost zatím poslala do Kanady jeden kontejner startrekové jedenáctky, což je 24 tisíc půllitrových lahví. „Jde o limitovanou edici, nicméně pokud se první várka bude dobře prodávat, dodáme do Kanady další,“ vysvětlil pro server E15.cz obchodní šéf žatecké firmy Radek Vincík.

Podle něj se pivo na motivy Star Treku v kanadských obchodech objevilo před pár týdny a minulý víkend jej pak Pivní federace spolu s kanadským importérem Delancey Direct uvedla na americký trh. Konkrétně šlo do prodeje v Seattlu ve státě Washington.

Žateckou jedenáctku spojuje se slavnou sci-fi sérií především etiketa. Je na ní vyobrazena filmová postava, zelená dívka Orion, a pod víčkem se vyjímá bílý nápis na modrém poli Star Trek. Uvnitř lahve je však tradiční český ležák vařený ze světově proslulého žateckého chmele.

Zlatavý mok z Žatce je již třetím pivem s tématikou Star Treku, které Federation of Beer a dovozce Delancey Direct distribuují. Loni se nejprve objevil irský speciál Vulcan Ale a poté následoval Klingon Warnog.

Žatecký pivovar vznikl v roce 1801
S ročním výstavem kolem 35 tisíc hektolitrů zlatavého moku patří pivovar Žatec spíše k menším firmám v branži. Letos v dubnu však v něm koupil 51procentní podíl dánský pivovarský obr Carlsberg. Pivovar vaří 11 druhů a značek piv. Jeho chloubou je bezlepkové pivo Celia vyráběné ve světlé i tmavé variantě. Pivovar zaměstnává kolem 50 lidí, loni loni utržil přes 54 milionů korun, na export šlo 14 procent z celkové produkce.

Pro žateckou firmu není „sci-fi pivo“ pro Kanadu jedinou neobvyklou zakázkou. Od letošního jara vaří pivo pro kurdskou značku Ava Zêr (česky zlatá voda), kterou založili ve Švédsku dva tamní podnikatelé kurdského původu Herdi Kader a Cesur Nujen. Oba chtějí se svým pivem prorazit nejdříve na švédském trhu a postupně i v okolních zemích.

Již v lednu 2012 začali v Žatci vařit ležák pro jednu z největších a nejstarších pákistánských společností Murree Brewery. Toto pivo však není určeno pro tamní trh, ale zejména pro asijské etnické restaurace v Británii. Vývoz z Pákistánu firmě zakazují tamní islámské zákony.

Star Trek
Star Trek je americká mediální řada televizních sci-fi seriálů, filmů, knih i počítačových her, odvozená od původního seriálu Star Trek z 60. let minulého století, který vytvořil scenárista a producent Gene Roddenberry.
První startrekovský seriál, později pro rozlišení označovaný jako The Original Series, vznikl roku 1966 a čítal tři řady. Představil divákům kapitána Jamese Kirka s jeho posádkou, kterak prozkoumávají vesmír na palubě vesmírné lodi USS Enterprise. Jejich příběhy pokračovaly v seriálu The Animated Series a v šesti celovečerních filmech. Dále postupně byly natočeny čtyři další seriály, které stavěly na stejném základu: The Next Generation, která byla zasazena o několik desítek let za události původních seriálů. Deep Space Nine a Voyager se odehrávaly ve stejném čase jako události The Next Generation, dle kterého vznikly i další čtyři celovečerní filmy. Poslední seriálová řada s názvem Star Trek: Enterprise má děj situovaný do období před prvním seriálem. Od roku 2009 je Star Trek natáčen v podobě filmového rebootu. Zdroj: Wikipedia