Zisk McDonald's vzrostl o desetinu

McDonald's

McDonald's Zdroj: McDonald's

Největšímu světovému řetězci restaurací s rychlým občerstvením McDonald's vzrostl v posledních třech měsících loňského roku čistý zisk o 11 procent na 1,38 miliardy dolarů (27 miliard korun). Firmě se i nadále daří lákat do svých provozoven zákazníky díky nízkým cenám.

Zisk na akcii činil 1,33 dolaru, a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali zisk 1,3 dolaru na akcii. Příjmy stouply o deset procent na 6,82 miliardy dolarů.

Firma i její restaurace provozované formou franšízy investovaly do renovace i v době, kdy menší řetězce omezovaly své náklady. Investice do renovací, prodloužení provozní doby a nové položky v nabídce se firmě vyplatily a pomohly jí zvýšit podíl na trhu na úkor konkurence.

Společnost dnes rovněž oznámila, že v příštím roce vytvoří v Británii 2500 nových pracovních míst, z toho více než polovina bude pro lidi ve věku do 25 let. Tato skupina je nejvíce postižena ekonomickým poklesem. Míra nezaměstnanosti mezi mladými Brity ve věku 16 až 24 let v listopadu činila 22,3 procenta. McDonald's provozuje v Británii a Irsku přes 1200 restaurací a obslouží denně 2,5 milionu zákazníků.