Zkrachovalý slevový portál NákupvAkci.cz dluží stovkám lidí. Přesto soud insolvenci zastavil

Klávesnice, ilustrační foto

Klávesnice, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řešení jednoho z největších krachů v české slevové branži se vrací na start. Ve hře jsou pohledávky za desítky milionů korun.

Rok po zahájení insolvenčního procesu se slevovým portálem NákupvAkci.cz Městský soud v Praze řízení zastavil. Počet přihlášených věřitelů webu přitom převýšil tři stovky. Důvodem pro zastavení insolvence je nesložení zálohy na náklady insolvenčního řízení ve výši 50 tisíc korun ze strany firmy Hostely Praha. Ta insolvenci s portálem odstartovala. Celý případ, který řeší i policie, se tak vrací na začátek. O konci fungování portálu informoval server E15.cz jako první.

„Vyměřená záloha je naprosto odpovídající tomu, aby insolvenční správce po zjištění úpadku a po prohlášení konkursu měl dostatek finančních prostředků k prvotním úkonům, které je nutno provést dříve, než by se začalo se zpeněžováním majetku dlužníka,“ zdůvodnil soud verdikt.

Složení zálohy vyžaduje insolvenční zákon. Podle advokáta zabývajícího se insolvenčním právem Bystríka Bugana je řešením podání insolvenčního návrhu zaměstnancem například kvůli nevyplaceným mzdám. „Takový návrh je osvobozen od zálohy. Pokud neexistuje ani ten, tak soud na podnět nebo z vlastní iniciativy společnost dlužníka může zrušit bez nařízení likvidace, pokud se prokáže, že nemá žádný majetek,“ dodal Bugan.  

Věřitelé portálu NákupvAkci.cz však stále doufají, že se k penězům dostanou. „Insolvenční návrh podáme co nejdříve znovu,“ řekl na dotaz E15.cz právník Stanislav Bradna, která v případu zastupuje Hostely Praha a zhruba pětadvacet dalších firem. Věřitelé se již dohodli, že se na kauci složí.

NákupvAkci.cz patřil přes společnost Garuma podnikateli Tomáši Karabovi. Policie ho v této kauze vyšetřovala kvůli podezření z podvodů. Samotná Garuma již dříve uvedla, že má dluhy kolem 45 milionů korun.