Zvěřiny je nadbytek, myslivci zachraňují odbyt přímým prodejem ze dvora

Ceny zvěřiny padají.

Ceny zvěřiny padají. Zdroj: Foto Policie ČR a wikipedia.org

Myslivci se snaží prodávat zvěřinu přímo.
Předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota považuje nízké výkupní ceny zvěřiny za hazard s potravinou.
Zvěřiny je na trhu nadbytek.
Ceny zvěřiny klesají.
Daněk.
8
Fotogalerie

Padající ceny masa z divokých prasat, jelenů a dalších divokých zvířat nutí myslivce hledat alternativní cesty na stoly konzumentů. Českomoravská myslivecká jednota založila web ProZvěřinu.cz, který jedlíkům ukazuje nejbližšího myslivce prodávajícího maso z ulovené zvěře. Podobný web Zlesanastůl.cz založily také Lesy ČR. 

Nový způsob prodeje obchází mezičlánek při obchodování se zvěřinou v podobě zpracovatelských  závodů. Sklady zpracovatelů jsou totiž po jarní karanténě plné. 

„Zpracovaná zvěřina z loňské lovecké sezóny se neprodala a o letošní zatím není zájem. Navíc restrikce v cestovním ruchu stále trvají a není jistota, zda se podaří dnes vykoupenou a zpracovanou zvěřinu v dohledné době prodat,“ sdělil Petr Gregorovič, majitel moravského zpracovatele zvěřiny Venison CZ. 

Podobně je na tom potravinářská společnost Bidfood, která zpracovává zvěřinu pod značkou Petron. „Na evropském a domácím trhu došlo k výpadku konzumace zvěřiny v období, kdy byly kvůli COVID-19 prakticky všechny restaurace zavřené. ´Nesnědená´ zvěřina tedy zůstala na skladech distributorů i zpracovatelů. Situaci nepomohl ani import velkého množství farmovaného jelena z Nového Zélandu do Evropské unie v minulém roce,“ uvedl Jakub Šmíd, manažer Bidfood.

Výsledkem je propad cen zvěřiny. „Cena divokých prasat dříve byla padesát korun za kilo. Nyní jsme se dostali do stavu, kdy nám nabízejí deset až patnáct korun. Cena vysoké zvěře byla šedesát až sedmdesát korun za kilogram. Teď je na třiceti korunách. Velká část zvěřiny dnes končí v krmivech pro psy,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty.

Lovcům pomáhá v přímém prodeji mimo jiné státní příspěvek na nákup a zprovoznění chladicích zařízení pro uchování ulovené zvěře. Ministerstvo zemědělství k tomu novelizovalo vyhlášku umožňující myslivcům prodat výrazně více zvířat v celku. Myslivci s ministerstvem a Státní veterinární správou jednají též o další novele, jež má umožnit zvýšit přímé prodeje bouraného masa.