Nepřestává mě fascinovat schopnost improvizace českých myslivců, říká lovec posedů

Hedčany - futuristický posed z polyethylenu.

Hedčany - futuristický posed z polyethylenu. Zdroj: Jan Holkup

Šabina.
Křínov.
Dubá.
Přibenice - kazatelna na lehkém opevnění typu A-180Z.
Štôla.
18
Fotogalerie

Vystudovaný strojař Jan Holkup propadl dokumentování posedů rozesetých po české krajině. „Jistě se najdou chatrče splácané z kdoví čeho. Já však neposuzuji jejich praktičnost a vlastně ani to, jestli se do krajiny hodí. Vnímám je spíše jako umělecká díla na místech, kde byste to vůbec nečekali,“ přibližuje svůj koníček. Podívejte se na rozsáhlou fotogalerii. Výstava fotografií bude také k vidění od 14. července na střeše Domu Radost na pražském Žižkově.

První posed vyfotil před deseti lety při chození po Broumovsku. Kolik přesně jich ale jeho sbírka obsahuje aktuálně, říct nedokáže.

„Dalo by se s nadsázkou říct, že každý druhý chlap na vesnici je také hasič a myslivec. Proto potkáte v přírodě posedy každých pár set metrů, dodávají krajině specifický ráz,“ tvrdí Holkup.

Nepřestávají ho fascinovat pestrostí tvarů a barev, použitých materiálů, neobvyklých konstrukčních řešení, vychytávek a schopností improvizace tvůrců.

„Umí velmi invenčně využívat ke stavbě různých materiálů a zbylých komponent. Tato schopnost improvizace jim zbyla ještě z dob, kdy se nedalo v obchodech nic sehnat. Z toho, jak jsou často posedy uvnitř pohodlně zabydlené, se dá také poznat, že jsou pro mnohé skoro druhým domovem, kde tráví dost času. Nepoužívají je totiž jen k lovu, ale i k jakési relaxaci, odpočinku, úniku před civilizací,“ říká Holkup.

Na to, jak mají posedy správně vypadat, a jak se mají stavět, existují dokonce speciální příručky.  „Mě však ty běžné posedy příliš nezajímají.  Vyhledávám naprosté originály, které se obvykle vymykají jakémukoliv zařazení. Spojuje je jen to, že slouží k čekané. Někdy je na nich zajímavá konstrukce, někdy jen detail, někdy celkový vzhled, jindy neobvyklé umístění,“ uzavírá Holkup.

Snímky posedů nejenom z Česka, ale i ze Slovenska, sdílí Holkup na Facebooku a také na platformě Mapotic.com.