Obchodníkům se v Česku daří stále více, jejich tržby zrychlily růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Maloobchodní tržby bez aut v červnu zrychlily meziroční růst na 6,6 procenta z květnových 5,7 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Již poněkolikáté vykázal nejvyšší tempo růstu prodej přes internet, který byl proti loňskému květnu vyšší zhruba o pětinu.

Letošní i loňský červen měly stejný počet pracovních dnů, údaje před a po očištění o sezonní vlivy se tak většinou neliší. Tržby za nepotravinářské zboží rostly v obou případech o osm procent a za pohonné hmoty o 7,6 procenta.

Tržby za potraviny se ale po očištění zvýšily o 3,7 procenta, zatímco před ním byly vyšší o 4,3 procenta. "Rozdíl je způsoben zejména vlivem vyššího počtu pátků, které jsou pro maloobchodní prodej potravin významné a nižšího počtu střed, které patří k průměrným prodejním dnům," uvedli statistici. V meziměsíčním srovnání vzrostly maloobchodní tržby o 0,7 procenta.

"Po silném květnu zažili obchodníci ještě lepší červen. Zpomalení růstu tržeb, zaznamenané v dubnu, tak může zůstat zapomenuto, protože meziroční tempo za celý druhý kvartál téměř vyrovnalo první čtvrtletí. Výrazné přírůstky zaznamenává maloobchod již třetí rok v řadě," doplnil hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. 

"Maloobchodní tržby naznačují, že domácí poptávka zůstala velmi silná. To by se mělo projevit i ve statistice HDP," uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Očekává mezičtvrtletní zvýšení soukromé spotřeby o 1,1 procenta. "To by mělo výrazně podpořit celkový růst ekonomiky, která podle nás přidala 1,3 procenta mezičtvrtletně," dodal.

Proti loňskému červnu byly letos vyšší tržby ve všech maloobchodních odvětvích. V obchodech s oděvy a obuví to bylo o 10,9 procenta, za prodej výrobků pro kulturu, sport a rekreaci o 7,3 procenta, za počítače a komunikační zařízení o 6,2 procenta, za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 5,2 procenta, za výrobky pro domácnost o 4,9 procenta a potraviny o dvě procenta.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby meziročně zvýšily o 0,7 procenta, přičemž za opravy aut vzrostly o 4,9 procenta, ale za jejich prodej klesly o 0,3 procenta. Meziměsíčně by tržby za prodej a opravy aut nižší o tři procenta.

Za celé druhé čtvrtletí se pak maloobchodní tržby reálně zvýšily o 6,1 procenta. Bez očištění o sezonní vlivy by to bylo 5,1 procenta, protože letos bylo v tomto období o čtyři pracovní dny méně.