Lidé utrácí, průmysl šlape a kdo chce, najde si práci. Česko je v kondici a dovolenou si zaslouží

Průmyslová výroba

Průmyslová výroba Zdroj: Aleš Pospíšil

Průmyslová výroba
Průmyslová výroba
Průmyslová výroba
Průmyslová výroba
Průmyslová výroba
17
Fotogalerie

Průmysl, stavebnictví a maloobchod nahoru, nezaměstnanost dolů. Mnozí už vyrazili na dovolenou a odpočinek to bude zasloužený, prakticky všechny ekonomické ukazatele z doby před prázdninami totiž vykazují výborné výsledky. Potvrzuje to Český statistický úřad (ČSÚ), který aktuálně zveřejnil čísla za květen letošního roku.

Souhrnně to vystihuje hrubý domácí produkt (HDP), ten v 1. čtvrtletí 2017 mezičtvrtletně vzrostl o 1,5 a meziročně o 3,0 procenta. Reálné příjmy domácností vzrostly za stejné období o 1,4 procenta.

Dařilo se především internetovým obchodům, jejichž tržby vzrostly meziročně téměř o čtvrtinu. Dále specializovaným prodejnám s počítači a telefony, které zvýšili tržby o více než 17 procent. Obchody s oděvy a obuví zaznamenaly desetiprocentní růst tržeb. Lidé před prázdninami nakupovali více i sportovní vybavení, kosmetiku a domácí potřeby. V úhrnu se tržby v maloobchodě meziročně zvýšily skoro o sedm procent, více jsme nakoupili nejen zboží, ale i pohonných hmot.

Tempo růstu zvýšila i průmyslová produkce, v květnu vzrostla meziročně o 10,7 procenta, meziměsíčně o 3,3 procenta. Dařilo se výrobcům aut, strojů a elektrických zařízení. O dvě procenta narostl v tomto segmentu počet zaměstnanců, průměrně brali třiatřicet tisíc hrubého. S tím souvisí i zaměstnanost, ta byla v květnu v ČR nejnižší ze zemí EU.

A konečně stavebnictví, které rovněž rostlo. Meziročně o více než šest procent. Počet vydaných stavebních povolení se v květnu 2017 meziročně zvýšil o 1,8 procent, stavební úřady jich vydaly 8 050. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla dle ČSÚ 31,2 mld. korun.

Stavět se začalo skoro tři tisíce tři sta bytů, což je meziročně o pětinu více. Stejně tak na tom byla výstavba domů. Dokončených bytů ale bylo oproti stejnému období loni o devět procent méně, přesně 2 275 jednotek. Výše uvedené jen dokazuje, že Česko prožívá dobré roky, což se promítá i do nálady spotřebitelů, kteří se nebojí utrácet.