ODEMČENO: Firemní dluhopisy se mohou změnit v cár papíru. Ty státní slibují rekordní výnos

Dluhopisy, dohoda, deflace, inflace, finance, ekonomika,

Dluhopisy, dohoda, deflace, inflace, finance, ekonomika, Zdroj: Grafika E15

Majitele mnohých dluhopisů tuzemských firem možná napřesrok čeká velké zklamání. Investoři se po měsících pustili do nákupů českých státních dluhopisů. Evropská unie začala řešit ekonomickou bezpečnost. Chystá se chránit klíčové moderní technologie, jež se v zemích EU vyvíjejí.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

Odemykáme >>>

🔓 Místo dluhopisů cáry papíru. Peklo firemních bondů teprve přijde, tvrdí experti

Majitele mnohých dluhopisů tuzemských firem možná napřesrok čeká velké zklamání. Z více než třiceti miliard korun v příštím roce splatných bondů se jim až pětina peněz nemusí vrátit. V diskuzi na Twitter Spaces e15 se na tom shodli dluhopisoví experti Jan Topinka z advokátní kanceláře Havel & Partners a zakladatel portálu Dluhopisar.cz Martin Dočekal.

Odemykáme >>>

🔓 Hlad po českém dluhu. Investoři skupují státní bondy, výnosnější už prý nebudou

Investoři se po měsících pustili do nákupů českých státních dluhopisů. Burziáni z řad velkých hráčů se na poslední chvíli snaží získat relativně vysoký výnos, který tuzemské bondy přinášejí. Éra vysokých sazeb, a tedy i štědrých úrokových výdělků, je totiž nejspíš u konce. Důvodem je rychlejší ústup české inflace, než čekali analytici, investoři i sama Česká národní banka. Boj o české dluhopisy se ale nakonec může státu vyplatit. Fronta zájemců mu umožňuje nabrat půjčky levněji, za nižší úrok.

Odemykáme >>>

🔓 EU bude chránit své špičkové technologie před Čínou a Ruskem. Třeba i zákazem obchodování

Evropská unie začala řešit ekonomickou bezpečnost. Chystá se chránit klíčové moderní technologie, jež se v zemích EU vyvíjejí, aby je nemohly zneužít nebo zcizit mocnosti jako Rusko nebo Čína. Uvažuje i o možnosti omezení exportu nebo přímo zákazu obchodování s některými produkty. „Jsou to nástroje, které máme k dispozici, ale to neznamená, že je nutně použijeme. Nepředbíhejme, je potřeba počkat na vyhodnocení rizik,“ řekla e15 eurokomisařka Věra Jourová.

Výběr dalších prémiových článků:

Respekt odchází z Economie. Akcie nového majitele budou držet i redaktoři

Je rozhodnuto. Týdeník Respekt odchází z vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly. Dohoda o prodeji je podle informací Info.cz na stole a do jejího formálního stvrzení zbývají týdny. Novým majitelem společenského magazínu, který vychází od roku 1989, se stane nově vytvořená společnost – a my jsme prozkoumali její netradiční akcionářskou strukturu. 

Wall Street osahává dno. Americké akcie vábí k nákupům, prozíraví hráči otevírají pozice

Americké akcie podle některých českých fondových manažerů dozrály do fáze, kdy stojí za nákup. Měsíce bolestivých poklesů daly akciím na Wall Street o poznání atraktivnější cenovky a ke vstupu na trh vábí i populární ukazatele používané technicistními obchodníky. Symbolickým spouštěčem nákupů se přitom mohou stát takzvané indexy strachu. Právě jejich vyhrocené hodnoty totiž v minulosti často předcházely růstovým skokům na Wall Street, přičemž naposledy se tak dokonce stalo letos na jaře. Klíčové budou pro další vývoj akcií paradoxně americké dluhopisy. Ty totiž momentálně nesou natolik atraktivní výnos, že vytlačují akcie do role outsidera.