ODEMČENO: Koruna na steroidech, Toyota zastropuje v Česku investice, krypto v Alze drhne

Alzabox na pražském Kačerově

Alzabox na pražském Kačerově Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

  • Koruna na steroidech. Česká měna zlákala svět a zaskočila za dolar, čas se ale naplňuje
  • Japonská centrála Toyoty zastropovala investice kolínského závodu kvůli inflaci
  • Strasti s kryptem v Alze. Bleskové platby drhly, nepříjemností se může objevit více

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu

odemykáme >>>

Koruna na steroidech. Česká měna zlákala svět a zaskočila za dolar, čas se ale naplňuje

Přeskupení portfolií globálních hráčů a hektická tvorba spekulativních pozic takzvaně na poslední chvíli díky momentálně lepší náladě na trhu. I to patří mezi významné důvody extrémní kondice české měny, která se na počátku nového roku stala vůči euru nejsilnější od finanční krize v roce 2008. Poryv důvěry v korunu byl zároveň přiživen apetitem spekulantů na vysoké české úroky. Části z nich přitom dokázala česká měna nahradit dolar, jehož atraktivita opadá. Téměř dokonalé lednové souhře podpůrných faktorů ovšem zvoní hrana.

odemykáme >>>

Japonská centrála Toyoty zastropovala investice kolínského závodu kvůli inflaci

Až do konce loňského roku platil kolínský závod Toyoty účty za elektřinu a plyn podle dříve sjednaných kontraktů se zafixovanými cenami. Od letošního roku se na něj vztahují takzvané spotové ceny, tedy ty aktuální tržní. Náklady na pokrytí těchto výdajů vzrostly automobilce pětinásobně. Kvůli kombinaci s vysokou inflací, klesající poptávkou po nových vozech i hrozbou propouštění proto japonská centrála Toyoty výrazně omezila investiční rozpočet kolínského závodu o stovky milionů korun. V příštích letech ho má dále snižovat. Tlak na úspory promítají do investic i mladoboleslavská Škoda Auto, nošovická Hyundai i síť českých dodavatelů.

odemykáme >>>

Strasti s kryptem v Alze. Bleskové platby drhly, nepříjemností se může objevit víc

Zavedení kryptoměnových plateb v e-shopu Alza.cz byl průkopnický počin, který ale i více než pět let po jeho uskutečnění provázejí nedostatky.

VIDEO: Korunu v roce 2023 čeká až desetiprocentní propad

Video placeholde

Koruna 2023: Až desetiprocentní propad • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Investice do infrastruktury nabízejí velké možnosti, říká správce majetku bohatých Čechů

„Infrastruktura je výhodná vzhledem k tomu, že velká část těchto investic je navázaná na inflaci,“ říká v rozhovoru pro deník E15 Leoš Jirman, předseda představenstva společnosti Emun. Ta se zaměřuje na správu majetku bohatých Čechů, kterým nabízí zhodnocování peněz nejen na tradičních akciových či dluhopisových trzích, ale rovněž například prostřednictvím investic do private equity fondů.

Ceny nemovitostí ve světě strmě padají. Česku se trend vyhýbá. Zatím

V řadě světových zemí prudce klesá poptávka po nákupu nemovitostí. Například v Německu se trh s rezidenčními realitami loni meziročně propadl o 74 procent. Vyplývá to ze zprávy, kterou tento týden zveřejnila francouzská banka BNP Paribas. Příčinou tohoto vývoje jsou rostoucí úrokové sazby, oslabující ekonomika a rekordně vysoká inflace. 

Další zářez. PPF prodala ruské logistické centrum a pokračuje v rozprodeji tamních aktiv

Investiční skupina PPF dokončila prodej většinového podílu v obřím logistickém centru South Gate poblíž Moskvy. Po prodeji tamní Home Credit & Finance Bank a řadě dalších menších divestic se tak zbavila dalšího ruského aktiva. O transakci informoval ruský server Metalinfo.ru.

Xixoio má skvělou myšlenku. Je v našem zájmu, aby firma přežila, říká velký akcionář

„Pokud by se obvinění přece jen prokázala, tak se za naši společnost budeme domáhat náhrady škody,“ řekli deníku E15 zástupci Battery Corporation, tedy jednoho z významných akcionářů, k podezřením týkajících se podnikání firmy Xixoio. Ta se zabývá prodejem digitálních tokenů a policie ji a některé členy vedení prošetřuje vzhledem k možným trestným činům. Podstatě podnikání firmy přitom podílníci z Battery Corporation nadále důvěřují.

Další články najdete v rubrice E15 Premium