Omezení roamingu výsledky nezkazilo. O2 se zvýšil zisk

O2

O2 Zdroj: profimedia.cz

Operátor O2 loni zvýšil čistý zisk o šest procent na 5,59 miliardy korun. Ve výsledcích se pozitivně projevila nabídka nových služeb, která mimo jiné vyrovnala dopad regulace roamingu. Nárůst zisku ovlivnil i prodej podílu ve společnosti Taxify. Provozní ziskovost zůstala na úrovni roku 2016. Konsolidované výnosy se zvýšily o 0,5 procenta na 37,71 miliardy korun. 

Výnosy z pevných linek se snížily o 6,7 procenta na 10,79 miliardy korun. Nadále rostly výnosy z O2 TV, které se zvýšily o desetinu. Mobilní výnosy vzrostly o 3,4 procenta na 19,99 miliardy Kč, i přes dopad evropské regulace roamingu, která se ve výsledcích negativně projevila od třetího čtvrtletí. Jednou z nejrychleji rostoucích oblastí v roce 2017 byly pro O2 výnosy z finančních služeb.

"Rok 2017 byl rokem zvýšených investic. Zajistili jsme si prodloužení užívání značky O2 a získali nové frekvenční licence. Na Slovensku jsme se díky nárůstu investic do vlastní sítě stali jedničkou v pokrytí nejrychlejší datové sítě LTE," uvedl finanční ředitel Tomáš Kouřil.

Výsledky za poslední čtvrtletí podle analytiků předčily i nejoptimističtější odhady na trhu. "Společnosti se tak podařilo díky nabídce nových služeb O2 vyvážit pokles cen v tradičních oblastech a dopad regulace roamingu. V rámci jednotlivých segmentů byly tržby ve všech případech oproti konsensu vyšší," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky. Podotkl ale, že management v tiskové zprávě nezveřejnil návrh na výplatu dividendy tak, jak učinil v loňském roce, a ani neposkytl žádnou indicii. V souladu s trhem ji očekáváme na úrovni 21 korun na akcii, dodal.

Počet mobilních zákazníků O2 stagnoval na 4,938 milionu. Z toho počet zákazníků smluvních služeb vzrostl o 2,2 procenta na 3,429 milionu. Průměrný měsíční výnos na zákazníka stoupl o čtyři koruny na 293 korun. V síti operátora O2 má 63 procent telefonů operační systém a 46 procent podporuje LTE.

"Za růstem klíčových ukazatelů v roce 2017 stojí především novinky, které jsme představili. Od února může náš neomezený Internet na doma využívat 99 procent všech domácností v Česku. Nové zařízení O2 Smart Box jim zajišťuje rychlé připojení k internetu a kvalitní pokrytí domácí Wi-Fi sítí. Zároveň se stal nejdostupnějším centrem chytré domácnosti na trhu. To je jedna z oblastí, kterou chceme rozvíjet i v letošním roce," uvedl generální ředitel Jindřich Fremuth.

Počet zákazníků služby O2 TV na pevných linkách se zvýšil o 7,5 procenta na 237 tisíc. Množství přípojek xDSL kleslo o pět procent na 729 tisíc, počet rychlejších připojení VDSL ale stoupl o sedm procent na 535 tisíc. V říjnu O2 zvýšilo bez navýšení ceny rychlost u tarifu Internet Premium HD z 80 Mbit/s až na 100 Mbit/s. Počet hlasových pevných linek klesl o 12 procent na 613 tisíc.

Počet mobilních zákazníků na Slovensku vzrostl do konce prosince 2017 meziročně o 2,3 procenta na 1,937 milionu, z toho počet zákazníků smluvních služeb se zvýšil o 5,9 procenta na 1,141 milionu. Provozní výnosy vzrostly o pět procent na 7,13 miliardy korun. Meziroční srovnání bylo negativně ovlivněno posilujícím kurzem koruny vůči euru.

Majoritním vlastníkem O2 je s více než 80 procenty investiční skupina PPF. Na pražské burze cenné papíry O2 končily v pondělí s cenou 288 Kč za akcii. Dnes kolem 10:00 přidávaly dvě desetiny procenta na 288,50 koruny.