Albatros koupil Nakladatelství Fragment, ovládl již sedmého konkurenta

Pětipatrový Dům knihy na Václavském náměstí zavřel
brány na přelomu únoru a března. Síť knihkupectví Kanzelsberger sice
otevře na Jungmannově náměstí náhradní prodejnu, ale výrazně menší.

Pětipatrový Dům knihy na Václavském náměstí zavřel brány na přelomu únoru a března. Síť knihkupectví Kanzelsberger sice otevře na Jungmannově náměstí náhradní prodejnu, ale výrazně menší. Zdroj: ctk

Největší hráč na českém knižním trhu Albatros Media se minulý pátek stal stoprocentním vlastníkem Nakladatelství Fragment, které patří do desítky největších nakladatelských domů v Česku. Za posledních šest let tak Albatros, patřící napůl podnikatelům Silke Horákové a Jaroslavu Horákovi, spolkl již sedmého konkurenta.

„Po spojení s Fragmentem se náš obrat zvětší asi o třetinu ze zhruba 450 milionů korun ročně na zhruba 600 milionů korun. Počet vydávaných titulů pak vzroste ještě o něco více než o třetinu,“ řekl Hospodářským novinám ředitel Albatrosu Václav Kadlec. Albatros ročně vydává zhruba tisícovku titulů včetně knih v cizích jazycích, Fragment jich loni na trh poslal téměř 400.

Hodnotu transakce nechtěl Kadlec zveřejnit, podle něho to ale byla jedna ze dvou největších akvizic v historii Albatrosu - společně s převzetím nakladatelství Computer Press v roce 2010. Peníze investované do Fragmentu by se měly Albatrosu vrátit nejpozději do pěti let, řekl Kadlec. Dosavadní vlastníci Fragmentu, Pavel Nýč a Josef Eisler, zůstanou podle Kadlece bezprostředně po transakci ve společnosti a Albatros by je rád udržel i po chystané fúzi obou nakladatelství.

Fragment se stejně jako Albatros silně zaměřuje na dětské čtenáře, z loňské produkce Fragmentu bylo pro děti a mládež určeno zhruba 70 procent. Podíl Albatrosu na českém trhu s knihami pro děti se tak po akvizici zvýší ze 30 procent na takřka polovinu.

Posílení na Slovensku

Akvizicí navíc Albatros posílí svou pozici na Slovensku, které je pro něj po Česku nejdůležitějším trhem. Fragment má totiž také slovenské nakladatelství a stejně jako Albatros provozuje jak v Česku, tak i na Slovensku kluby mladých čtenářů.

Letos vedle Fragmentu koupil Albatros také brněnské nakladatelství B4U Publishing zaměřující se na dětskou literaturu a také nakladatelství odborné literatury pro manažery, podnikatele a ekonomy Management Press.

Hlavní hráč na českém trhu
Albatros nyní patří ke dvěma hlavním hráčům na českém knižním trhu. Druhým je Euromedia Group, za níž stojí finančníci z investiční skupiny J&T. Ti postupně ovládli nejen nakladatelství Euromedia Group, ale také knižní síť Neoluxor a řetězec Levné knihy. Podle informací HN měla Euromedia zájem i o Albatros, se svou nabídkou ale neuspěla.
Albatros od roku 2009 ztrojnásobil tržby, za poslední fiskální rok končící v červnu 2014 utržil 465,8 milionu korun. Provozní zisk EBITDA za poslední účetní rok Albatros proti předchozímu období zvýšil o pětinu na 143,7 milionu korun.