Babiš podal stížnost na ČT, reportáží o jeho dluhopisech prý chtěla manipulovat veřejnost

ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš Zdroj: CTK

„Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy
Agrofert
Andrej Babiš
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Ministr financí Andrej Babiš zaslal Radě České televize stížnost na reportáže týkající se jeho nákupu dluhopisů v pořadech 168 hodin a Reportéři ČT. Autoři podle něj porušili kodex ČT a proto pro ně žádá pracovněprávní postih.

Česká televize se podle vicepremiéra ve svých reportážích zachovala neobjektivně a nevyváženě, píše se v textu stížnosti zveřejněné na serveru Forum24. Z celé věci by měla Rada ČT vyvodit ve vztahu k redaktorům odpovídající opatření, a to včetně pracovněprávních, žádá Babiš.

Ve čtrnáctistránkovém dokumentu Babiš upozorňuje na to, že Česká televize odvysíláním reportáží "Křišťálově čisté" a "Ministerské počty" podsouvala divákům fakta jednostranným, neobjektivním a nevyváženým způsobem. Jejím cílem byla podle předsedy hnutí ANO záměrná manipulace s veřejným míněním.

"Způsob, jakým byla reportáž sestříhána a jak byla seřazena vystoupení vybraných aktérů, zavdává důvod k podezření, že reportáž měla politický podtext a jejím hlavním smyslem byla dehonestace a skandalizace mé osoby na úkor informační hodnoty a nezaujatého informování veřejnosti o aktuálních tématech," uvádí ve stížnosti.



ČT již dříve Babiše vyzvala, aby dokázal svá obvinění, že jsou autoři reportáží zkorumpovanou pakáží a zmanipulovaní. V opačném případě se má omluvit. S pochybami o Babišově majetku přišel server Echo24. Podle něj Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy korun.

Vicepremiér pro Deník uvedl, že jeho čisté příjmy do roku 2015 činily 1,526 miliardy korun, Echo24 ale na základě majetkových přiznání podávaných do Sněmovny dospělo k závěru, že do roku 2013 Babiš vydělal 1,11 miliardy korun, což by na nákup dluhopisů nestačilo.

Babiš poté oznámil, že kromě dříve uvedených příjmů, které podléhaly zdanění, měl i nedaněné příjmy 650 milionů korun z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání, takže peníze na nákup dluhopisů měl. Babiš kvůli nákupu dluhopisů čelí i trestnímu oznámení. Považuje ho ale za účelový krok, veškerou kritiku odmítá, je podle něj součástí politického boje.

Video placeholde
„Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy • ČT