Balšínkův mediální projekt financuje bývalý šéf Patrie Jan Klenor

Bývalý šéf finanční skupiny Patria Finance Jan Klenor

Bývalý šéf finanční skupiny Patria Finance Jan Klenor Zdroj: Rames/E15

Internetový deník Echo24.cz a zpravodajský týdeník, které jsou novými mediálními projekty bývalého šéfredaktora Lidových novin Dalibora Balšínka, vznikají za finanční podpory někdejšího šéfa finanční skupiny Patria Finance Jana Klenora. Online deník pro politiku a byznys odstartuje na přelomu února a března, zatímco tabletový týdeník začne podle Balšínka vycházet zhruba o měsíc později.

„Investorem projektu je někdejší šéf Patrie Jan Klenor,“ potvrdil Balšínek bez dalších podrobností. Klenor skončil jako předseda představenstva Patrie loni v srpnu. Podle obchodního rejstříku je nadále mimo jiné členem správní rady Nadačního fondu Patria a členem dozorčí rady pražské burzy.

Nové elektronické tituly budou dle Balšínka zaměřené na nejvzdělanější lidi se středními a vyššími příjmy. Deník lze prý charakterizovat jako obdobu amerického Huffington Post, tedy významně názorový web. Zpravodajský týdeník, primárně určený pro tablety, má být přístupný i na všech ostatních platformách. O konkrétní výši zpoplatnění ale zatím nechce mluvit.

„Budou to jednoznačně nejlepší ceny na trhu elektronického obsahu,“ poznamenal Balšínek. Informace o novém projektu známého novináře se začaly objevovat poté, co loni v listopadu skončil v čele Lidových novin a v představenstvu vydavatelství Mafra.

„Rozcházíme se v dobrém. Jsem přesvědčen, že Lidové noviny mají před sebou budoucnost a nemám žádnou pochybnost o tom, že značka Lidových novin bude i nadále hrát ve společnosti významnou roli, protože jsou i kulturní institucí,“ uvedl při svém odchodu z vydavatelství, které loni získalo nového vlastníka – miliardáře a politika Andreje Babiše.

Balšínek má v branži internetových médií za sebou zkušenosti s rozjezdem stránek Týden.cz a rozvojem webu Lidovky.cz, jejichž návštěvnost se za jeho éry zdvojnásobila. Balšínek vedl časopis Týden od roku 2000 do konce roku 2008, kdy se stal členem představenstva společnosti Mafra. Od roku 2009 šéfoval redakci Lidových novin.