Blesk je dál nejčtenějším deníkem v Česku, ale ztrácí

Další noviny

Další noviny Zdroj: archiv

Nejčetnějšími deníky v letošním prvním pololetí zůstaly Blesk, Mladá fronta Dnes a Deník při sečtení výsledků všech jeho regionálních mutací. Ve srovnání s loňským rokem ale čtenost i prodaný náklad vedoucí trojice mírně poklesly. Blesk si denně přečetlo na 993 tisíc lidí, vloni ve stejném období měl 1,13 milionu čtenářů. Růst mezi první pěticí titulů zaznamenal pouze deník Sport.

Vyplývá to z průzkumu Media Projekt, který ve spolupráci s Unií vydavatelů zajišťují agentury STEM/MARK a Median.

Mladé frontě Dnes meziročně klesl počet čtenářů o 76 tisíc na 633 tisíc. Deník v souhrnu přišel o 68 tisíc čtenářů na 634 tisíc. O zhruba 13 tisíc čtenářů víc má naopak v letošním prvním pololetí Sport se čteností 269 tisíc lidí, nárůst o 24.000 čtenářů na 210 tisíc zaznamenaly i Lidové noviny. Ty v pomyslném žebříčku nejčtenějších deníků skončily sedmé.

Novinovým titulům obecně klesají náklady a o rovněž se snižuje i počet čtenářů na jeden výtisk. Náklady klesají i časopisům, ale počet čtenářů na výtisk jim naopak roste, uvedl Vladimír Kožíšek z agentury Median. Mezi časopisy rostou zejména tituly orientované na bydlení, zahradu a hobby časopisy a rovněž výtisky zaměřené na ekonomiku, sport a zpravodajství.

Alespoň jedou za čtrnáct dní si nějaký deník přečte 65 procent obyvatel

V souhrnu si alespoň jednou za čtrnáct dní přečte nějaký deník 65 procent obyvatel (ve věku 12 - 79 let) Česka, magazínové přílohy deníků pak ve stejném období pročítá 53 procent obyvatel. Týdeníky pak čte 61 procent obyvatel, čtrnáctideníky 45 procent a měsíčníky na 56 procent.

Výzkumné agentury proti předchozím období mírně pozměnily metodiku sběru dat. To spočívalo mimo jiné v tom, že náhodný výběr lokalit se už netýkal konkrétních vybraných adres, ale o něco širšího vymezeného území, kde se vybírají vhodní respondenti splňující další požadavky, jako je například typ domácnosti. Proti minulým obdobím se rovněž zkrátil dotazník, který mají respondenti vyplňovat.