České Radiokomunikace se pustily do internetu věcí

Internet věcí,

Internet věcí, Zdroj: E15

České Radiokomunikace (ČRa) spustily jako první z velkých firem, které se věnují internetu věcí, pilotní provoz smart meteringu, měření a sběru dat založeného na dálkové komunikaci čidla s centrálou.

Ve spolupráci s partnery RWE GasNet a Softlink připravily České Radiokomunikace (ČRa) na základě jarního testování řešení založené na technologii LoRa a spustily ho ve vybraných lokalitách. Testy prokázaly u technologie LoRa vysoký dosah, nízkou spotřebu energie a nízké provozní náklady. Prokázaly také kvalitní dosah signálu jak ve venkovním pokrytí, tak uvnitř objektů, což je klíčovým parametrem pro smart metering.

Systém internetu věcí spočívá ve využití speciálního datového protokolu umožňujícího efektivní a bezpečnou obousměrnou komunikaci čidel a senzorů pro nejrůznější použití.

„Ve výsledcích LoRa výrazně předčí veškeré alternativní dostupné technologie, čímž se otevírá široké pole využití pro chytrou domácnost, chytré město, chytré měření, chytrou výrobu, apod. Internet věcí zásadně přispěje k zefektivnění celé řady lidských činností a povede ke zjednodušení každodenního života,“ říká Petr Sichrovský, obchodní ředitel ČRa.

Podle odhadů odborníků bude v roce 2020 celosvětově připojeno do internetu věcí několik set miliard zařízení, což představuje desítky zařízení na jednoho obyvatele naší planety. ČRa míní sehrát v rozvoji internetu věcí významnou roli, především díky provozování špičkové infrastruktuře s celonárodním pokrytím a supervýkonným cloudem.

Pilotní síť, kterou ČRa připravily pro RWE GasNet a Softlink, snímá pomocí senzorů na infrastruktuře plynovodů RWE data pulsními čidly a poté je odesílá radiovou sítí do cloudu ČRa. Tam dochází ke zpracování dat a jejich odesílání koncovým uživatelům. Pilotní provoz probíhá v Praze a ve středních a západních Čechách.

V rámci přípravy pilotního projektu provedly ČRa v průběhu jara a na začátku léta sérii zátěžových testů technologie LoRa. Cílem bylo ověřit spolehlivost technologie zejména v oblastech bez přímé viditelnosti na vysílací věž, tedy v místech zastíněných vysokými budovami, údolích, ale i uvnitř budov a pod úrovní terénu. Do konce roku 2015 by měla být ověřena kompletní připravenost pro komerční spuštění služby. České Radiokomunikace budou hledat další partnery pro spolupráci na rozvoj této sítě.