ČT bude dál vysílat olympiády, zimní však bez hokeje

Rychlobruslařka  Martina Sáblíková, ilustrační foto

Rychlobruslařka Martina Sáblíková, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká televize informuje, že ačkoli se značně změnila situace na poli vysílacích práv pro olympijské hry, bude i nadále hlavním televizním vysílatelem olympiád a s výjimkou hokejového turnaje odvysílá zimní olympijské hry 2014 ze Soči a kompletní program letních olympijských her 2016 z Ria de Janeira. ČT získala televizní práva pro své volně šířené kanály současně i s právy pro internet. Olympijský hokej bude vysílat Nova.

Olympiáda v Londýně ukončila dlouholetou éru spolupráce mezi Mezinárodním olympijským výborem a Evropskou vysílací unií (EBU), během níž evropské veřejnoprávní televize nabývaly práva na vysílání olympijských soutěží v rámci komplexní kontinentální smlouvy mezi oběma organizacemi. I v této nové situaci se České televizi jako dlouholetému partnerovi Mezinárodního olympijského výboru podařilo získat vysílací práva na všechny sporty vyjma hokeje na XXII. zimní olympijské hry 2014 v ruské Soči a současně i na celý program následujících letních olympijských her 2016 v brazilském Rio de Janeiro.

Pro nadcházející olympiády v Soči a v Rio de Janeiru byla kompletní nabídka vysílaných sportů poprvé nově rozčleněna do řady samostatných programových balíčků. Jejich prodejem pro evropský region v letech 2014 a 2016 Mezinárodní olympijský výbor pověřil agenturu Sportfive, která je poprvé v historii poskytuje také komerčním televizím. Skončila tak letitá praxe, kdy se v Evropě vysílací práva na olympijské hry prodávala výhradně jako celek a pouze veřejnoprávním televizím.

Všechny sporty až na jeden

„Chtěli jsme divákům tak jako během všech předchozích olympiád nabídnout kompletní vysílání olympijského dění. Na druhou stranu jsme ale díky nové situaci nechtěli jít do zbytečných cenových bitev, které by ve výsledku nepřinesly nic ani nám, ani divákům. Pro nás je důležité, že diváci o nic z olympijských her nepřijdou, a Česká televize udělá opět maximum pro to, aby divákům zprostředkovala olympijské klání v kvalitě, na kterou jsou diváci u veřejnoprávní televize zvyklí,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Sport má výsadní společenské postavení

Olympijské hry patří mezi „události značného společenského významu“, které definuje sesnam sestavený ministerstvem kultury a zveřejněný formou vyhlášky (rovněž existují tyto události v rámci Evropského společenství, ale ty musí být zveřejněny členskou zemí ve věstníku ES).

Těmito událostmi jsou: 1. letní olympijské hry, 2. zimní olympijské hry, 3. mistrovství světa ve fotbalu v rozsahu a) všech utkání reprezentačního družstva České republiky, b) semifinálových utkání a finálového utkání, 4. mistrovství Evropy ve fotbalu v rozsahu a) všech utkání reprezentačního družstva České republiky, b) semifinálových utkání a finálového utkání, 5. mistrovství světa v ledním hokeji v rozsahu a) všech utkání reprezentačního družstva České republiky, b) semifinálových utkání a finálového utkání, 6. mistrovství světa v lehké atletice.

Žádná jiná událost nenabývá značného společenského významu – ani kulturní, ani politická, např. volba prezidenta republiky. Pouze sport, čímž dosahuje výsadního postavení také vzhledem k ostatním událostem dotýkajícím se společnosti např. politickým.