Czech Top 100: Nejvýznamnější českou firmou zůstává Škoda Auto, EPH se posunul před ČEZ

Produkce Škody Auto

Produkce Škody Auto Zdroj: profimedia

Produkce Škody Auto
Produkce Škody Auto
Výroba v závodě Škoda Auto
Výroba v závodě Škoda Auto
Výroba v závodě Škoda Auto
30
Fotogalerie

Sdružení Czech Top 100 vyhlásilo každoroční žebříček nejvýznamnějších firem působících v Česku. Na čele žebříčku se tradičně umístila automobilka Škoda Auto. Na druhé místo vystoupal Energetický a průmyslový holding, který na třetí místo odnusul polostátní energetickou společnost ČEZ. Koncern Agrofert skončil až na pátém místě, co je pro něj nejhorším umístěním za poslední roky. Předběhla jej i společnost Foxconn CZ.

Tržby Škody Auto dosáhly v loňském roce rekordní úrovně 503,7 miliardy korun. Byly vyšší než součet tržeb dvou dalších firem v pořadí. V roce 2019 se dařilo Energetickému a průmyslovému holdingu, který navýšil tržby na 220,3 miliardy korun. Přes hranici 200 miliard korun se ještě dostal ČEZ, která si oproti roku 2018 rovněž výrazně polepšila.

Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru se letos nepodařilo získat účetní výsledky všech firem z první stovky. Podle sdružení je prozatím možné zveřejnit pouze pořadí na prvních deseti místech bez detailních údajů. Toto pořadí by se již němelo měnit.

„Účetní výsledky za rok 2019 nebyly ovlivněny pandemií koronaviru, takže mnohé firmy překonaly rekordní tržby z roku 2018. V letošním roce lze však očekávat, že se mnohým firmám zhorší jejich výsledky,“ uvedl předseda Czech Top 100 Jan Struž.

„Česká ekonomika je výrazně otevřená a těží z přístupu na společný evropský trh. Díky kvalifikované a stále relativně levné pracovní síle je atraktivní pro zahraniční investory. To dokládá statistika, kdy přibližně čtyři pětiny z největších firem v naší zemi je spoluvlastněno zahraničním kapitálem,“ doplnil k žebříčku hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Pozn. red.: Spolumajitelem Energetického a průmyslového holdingu (EPH) je Daniel Křetínský, který je zároveň spoluvlastníkem vydavatele deníku E15, společnosti Czech News Center.