Exšéf Dnes a Lidovek rozjíždí portál kontrolující svobodu českých médií

Pavel Šafr

Pavel Šafr Zdroj: profimedia.cz

Dnes odpoledne zahájí svůj provoz nový web Svobodné fórum. Jeho zakladatelem je bývalý šéfredaktor vlivných českých médií Pavel Šafr. Sekundují mu členové výboru nevládní organizace Free Czech Media - Sdružení novinářů na podporu svobodné žurnalistiky a proti omezování nezávislosti médií Barbora Tachecí, Tomáš Klvaňa a Jan Jandourek. Také toto sdružení vzniklo pod Šafrovou taktovkou, který naposledy vedl týdeník Reflex vydavatelství Ringier.

„Novinářské sdružení Free Czech Media otevře v úterý 10. února pro českou veřejnost nový internetový deník Svobodné fórum. V centru pozornosti tohoto webového projektu je monitorování svobodného šíření informací, které se týkají politické moci v České republice a celkové orientace státu v měnících se mezinárodních souvislostech,“ stojí na facebookových stránkách projektu. Šafr sám deníku E15.cz potvrdil, že web bude zprovozněn dnes odpoledne.

Pavel Šafr se skupování médií českými byznysmeny a s tím související omezené svobodě slova věnoval intenzivně už v Reflexu. Zaměřil se především na Andreje Babiše a jím vlastněná média, deník Dnes a Lidové noviny. „Úterý 8. prosince byl docela normální den v novodobé historii českých médií. V Babišově deníku Dnes vyšel rozhovor s Andrejem Babišem a v Babišových Lidových novinách vyšel Andreji Babišovi článek. Ve všech zpravodajských relacích byl přítomen Andrej Babiš a vše působilo pozitivně. Agendu zpravodajských médií vesměs určuje Andrej Babiš,“ upozornilo sdružení Free Czech Media na svém facebookovém profilu v půlce prosince.

„Kdysi, a není tomu tak dlouho, jsme žili v poměrech, kde si nebylo možné něco tak absurdního ani představit. Kdybyste tuto situaci, kdy ministr financí vlastní média a určuje mediální agendu, nadnesli na redakčních poradách, tak by se všichni unisono usnesli na tom, že jde o něco naprosto nepřijatelného a nesmyslného. Jenže nyní je to realita,“ komentuje sdružení oligarchizaci médií.

Z knihovníka šéfredaktorem

Pavel Šafr byl za komunismu zaměstnán jako knihovník ve Státní knihovně v pražském Klementinu. Nějaký čas před listopadem 1989 se angažovat ve skupině Demokratická iniciativa, shromážděné kolem tvůrců někdejšího literárního časopisu Tvář Emanuela Mandlera a Bohumila Doležala. Vydávali samizdatové tiskoviny a s oběma doyeny české žurnalistiky spolupracoval i po roce 1989. Na začátku devadesátých let působil krátce jako tajemník poslaneckého klubu KDS-LDS ve Federálním shromáždění.

Od roku 1992 už pracoval v médiích: v Českém deníku se v roce 1993 stal poprvé šéfredaktorem. V roce 1994 krátce vedl Denní Telegraf. Po politicky vynuceném odchodu založil PR a vlivovou agenturu Penguin. Od roku 1997 do roku 2000 byl šéfredaktorem Lidových novin, a za jeho éry LN výrazně vzrostl prodej.

Od roku 2000 do roku 2006 šéfoval deníku Dnes a byl členem představenstva vydavatelství Mafra. Později pracoval pro vydavatelství Economia. V letech 2008–2011 byl šéfredaktorem týdeníku Reflex a opět úspěšně zvedal náklad. Od roku 2011 do roku 2013 byl ředitelem skupiny Blesk i šéfredaktorem bulvárního deníku. Vstup do bulváru se ale nevydařil, náklad za jeho působení poklesl. Do května 2014 pak byl opět šéfredaktorem Reflexu.

„Založili jsme sdružení novinářů na podporu svobodné žurnalistiky a proti omezování nezávislosti médií. Kontrola výkonu moci je na nejnižším stupni od listopadu 1989. Veřejnost není dostatečně informovaná o podstatných skutečnostech. Podmínky pro férovou a svobodnou politickou soutěž se rapidně zhoršily. Je třeba začít pracovat na nápravě,“ odůvodnil vznik projektu Pavel Šafr.