Firmy.cz změní od dubna podobu i obchodní model

Firmy.cz jdou do regionů

Firmy.cz jdou do regionů

On-line katalog Firmy.cz, který je na nejnavštěvovanějším domácím vyhledávači Seznam.cz, změní v dubnu svoji podobu i obchodní model. Jednotlivé firmy do něj budou moci nově vložit všechny údaje o sobě zcela zdarma. Server bude naopak peníze získávat především za posun pozice v kategorii.

Od dubna budou mít Firmy.cz nový vzhled a několik dalších změn. Součástí výsledků hledání bude nově mapa, takže si každý bude moci vybrat, zda mu více vyhovuje hledání ve výpise, nebo podle mapy. Dominantním prvkem při zobrazování výsledků bude fotografie konkrétní provozovny.

Další novinkou na Firmy.cz bude automatická detekce lokality. Díky tomu si každý pohodlně a bez dalšího klikání najde požadovanou firmu přímo ve svém okolí. Hledání v katalogu Firmy.cz bude doplněno o filtry vytvořené speciálně podle různých specifik kategorií firem. V nové podobě Firmy.cz budou mít také uživatelé možnost označit si firmy jako oblíbené a doplnit recenze na navštívené provozovny.

„Firmy.cz jsou jednou z našich stěžejních služeb. Posledních několik let nám přináší okolo 20 % našich celkových tržeb. Nicméně za posledních deset let na nich nedošlo k žádným větším změnám. Přitom se mění jak nároky uživatelů, tak požadavky našich klientů. Všichni chtějí přidanou hodnotu. Pro uživatele jí je co nejvíce informací pohromadě na jednom místě. Pro klienty pak možnost řídit si návratnost svých reklamních investic. Nové Firmy.cz vychází vstříc oběma těmto požadavkům,“ komentoval chystanou změnu Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Konkurence však v reakci na změny portálu Firmy.cz tvrdí, že novinky nejsou tak jednoznačné, jak server prezentuje. „Je vidět, že Seznam.cz optimalizuje své služby na základě novinek, které již loni na trh vnesl Službomat.cz nebo třeba Yelp. Novinky ovšem nejsou k podnikatelům a firmám tak vstřícné, jak by mohly a měly být. U nás na Službomat.cz například už od začátku vzniku nabízíme firmám plnou verzi zdarma, bez placení za vložení fotek, videa nebo delšího popisu, jak je tomu v současnosti na Firmy.cz. Navíc firmy nenutíme podepisovat smlouvy a necháváme je regulovat si investice podle vlastního uvážení,“ uvedl v reakci na úpravy portálu Firmy.cz Vojtěch Lambert, ředitel nabídkového portálu Službomat.cz