Karel a Štěpánka Komárkovi předsedají výboru amerického Kennedyho centra

Štěpánka a Karel Komárkovi

Štěpánka a Karel Komárkovi Zdroj: KKCG

Jednu z nejprestižnějších amerických kulturních organizací, Kennedyho centrum, od prosince vedou Karel a Štěpánka Komárkovi. Stali se tak prvním párem ze střední a východní Evropy, který tuto funkci v americké instituci zastává.

„Je to pro nás velká čest, ale také velký závazek. Během dvouletého předsednictví se chceme zasadit o to, aby v Kennedyho centru zůstala skutečně výrazná česká stopa, která by se měla do budoucna dále prohlubovat. Chceme proto podporovat programové projekty, které dají prostor českým umělcům,“ říká Karel Komárek.

I proto rodinná nadace Karel Komárek Family Foundation spolupracuje s českou ambasádou ve Washingtonu. Ta v příštím roce oslav stoletého výročí založení republiky plánuje v metropoli USA celou řadu kulturních akcí.

Ambicí je zároveň představit americkým kolegům českou kulturu. V plánu je například účast členů mezinárodního výboru Kennedy centra na festivalu Dvořákova Praha, který také podporuje Komárkova nadace.

Američané se především zajímají o české zkušenosti v oblasti revitalizace a tvorby funkčního veřejného prostoru.

Ty by se například měly využívat při výstavbě nových budov Kennedyho centra, jež se plánují otevřít veřejnosti ve Washingtonu v roce 2019.

Nejde o jediné Komárkovy aktivity mimo byznys. V Česku již deset let funguje Nadace Proměny Karla Komárka zaměřená na životní prostředí, rozvoj veřejného prostoru a výchovu mladých s ohledem na přírodu. Tyto a další projekty zastřešuje od letoška nová rodinná nadace Karel Komárek Family Foundation. Je postavena na podobných principech, jaké platí v rodinných nadacích v USA.