Na českém internetu lidé nejvíce klikají na reklamu z financí a obchodu

Čeští uživatelé klikají nejvíce na reklamy z oblasti financí a obchodu, obě tato odvětví dosahují podílu kolem 18 %. Finance a obchod jsou zároveň odvětvími, která zadávají nejvíce displejových kampaní a dosahují nejvyššího počtu zobrazení reklamy. Data přináší zpráva gemiusAdMonitor.

Mezi odvětví s nejvyšším počtem online reklamních kampaní, podílem impresí a počtem kliknutí patří v České republice finance, pojišťovnictví, makléřství a obchod. Oblast financí u nás dosáhla 27 % podílu impresí. Druhý nejvyšší podíl, ovšem dvakrát nižší než oblast financí, má kategorie obchod (16,2 %). Na třetí příčce se umístila kategorie Cestování (13,6 %).

V případě rozdělení celkového podílu reklamních kampaní podle jednotlivých odvětví se na prvním místě v České republice drží kategorie obchod (17,3 %), která se například na Slovensku umístila na druhé příčce s podílem 13,3 %. Druhé místo v žebříčku obsadila v ČR kategorie Finance, pojišťovnictví, makléřství a třetí auto-moto.

Studie gemiusAdMonitor analyzuje 11 trhů střední a východní Evropy: Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Rumunsko, Litvu a Lotyšsko a zaměřuje se především na žebříčky nejpoužívanějších online reklamních formátů v jednotlivých státech, jejich CTR či seznam odvětví, která zadávají nejvíce reklamních kampaní.