Prodej mobilů v ČR loni podle Gfk vzrostl o tři procenta na 2,8 milionu

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

V Česku se loni prodalo téměř 2,8 milionu mobilních telefonů, což je o tři procenta meziročně více. Vyplývá to ze zprávy společnosti GfK Czech. S tím rovnž souvisí fakt, že narůstá obliba sledování internetu přes mobil. Podle výzkumu NetMonitor se vloni počet českých uživatelů, kteří navštěvují mobilní webové stránky z telefonů a tabletů, meziročně zvýšil o více než 50 procent

Téměř milion zařízení si zákazníci pořídili v posledním čtvrtletí, tedy na předvánočním trhu. Podle GfK za pozitivním vývojem stály především chytré telefony, zvláště pak s úhlopříčkou mezi čtyřmi a pěti palci. S tím souvisí i to, že padesátiprocentního nárůstu zaznamenal minulý rok počet mobilních zobrazení stránek, jak zjistil Netmonitor. Počet uživatelů sledujících multimediální obsah na měřených stránkách se v průběhu loňského roku zvýšil o 200 tisíc.

Celkové prvenství loni podle neoficiálních informací obhájil jihokorejský Samsung s dvoupětinovým podílem na trhu. Následují Nokia a Sony. Z deseti nejprodávanějších modelů bylo sedm od Samsungu. Mezi chytrými telefony se u Samsungu nejlépe prodával model S III, mezi klasickými Samsung E1200.

V Česku je přes 14 milionů aktivních mobilních čísel. Trh loni rozpohyboval příchod více než pěti desítek virtuálních mobilních operátorů, kteří si pronajímají sítě od stávajících hráčů.