Radiokomunikace zvítězily v tendru na distribuci vysílání

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace Zdroj: Jan Sedlak

Vítězem veřejné soutěže Českého rozhlasu na distribuci vysílání v sítích velmi krátkých vln se staly České Radiokomunikace. Předpokládaná doba plnění je deset let, rozsah se může měnit podle potřeb rozhlasu. Dalšími účastníky byly společnosti O2 a Teleko.

Radiokomunikace budou zajišťovat vysílání a distribuci rozhlasových programů ČRo v sítích všech VKV vysílačů na území Česka. Smlouva nahradí dosavadní téměř čtyřicítku dodavatelů, z nich dominantní dosud byly právě České Radiokomunikace. V rozpočtu ČRo představuje úsporu přes čtyři miliony korun ročně.

Cílem soutěže bylo rovněž zajistit technicky kvalitnější a bezpečnější distribuci signálu než vysílání přes satelit. „Díky nové smlouvě bude moci Český rozhlas svým posluchačům poskytovat kvalitní služby, které nebudou ohrožovat výpadky,“ řekl Koliandr.

Podle rozhlasu je volba dodavatele transparentní a přechod na nový systém bude plynulý. Rozhlas si nechal vypracovat analýzu, která potvrdila, že požadované technické a provozní řešení je správné, řekl šéf odboru techniky Karel Zýka. Rada ČRo dnes schválila střednědobý plán technického rozvoje v letech 2015 až 2020, který s novou smlouvou pro vysílání v pásmu VKV počítá.