Rozjeďte vlastní rádio

Kreativní dílna Českého rozhlasu PRESSpektivy

Kreativní dílna Českého rozhlasu PRESSpektivy Zdroj: Cesky rozhlas

Jak by znělo rádio šité na míru přímo studentům? Co by na takovém rádiu poslouchali a kdy? Na tyto otázky odpoví projekt „Rozjíždím vlastní rádio“, kreativní dílna Českého rozhlasu pro vysokoškoláky.

Český rozhlas pokračuje v mezinárodním projektu Presspektivy. Tentokrát pořádá kreativní dílnu „Rozjíždím vlastní rádio“, do které láká vysokoškoláky se zájmem o novinařinu a média.

Studenti mají za úkol vytvořit vlastní stanici a svou představu zaslat do pátku 7. listopadu do Českého rozhlasu. Součástí přihlášky je zpracování programového schématu stanice, kterou by chtěli poslouchat, společně s audio/video nahrávkou, ve které zachytí, jak stanice zní.

Ze zaslaných přihlášek vybere Český rozhlas osm studentů, kteří budou pod vedením školitelů pracovat na svých vlastních příspěvcích, jež následně odvysílá Radiožurnál a Radio Wave. V tomto ročníku jsou školiteli Bára Šichanová, moderátorka a reportérka Radia Wave, a Vojtěch Berger, zahraniční zpravodaj a redaktor Radiožurnálu.

Novinářské trendy

„Presspektivy jsou mezinárodní projekt Českého rozhlasu, který byl spuštěný v roce 2012. Sleduje trendy, přiváží inspiraci ze zahraničí a otevírá prostor pro sebevzdělávání a sdílení znalostí a zkušeností mezi českými novináři, zahraničními průkopníky nových žurnalistických trendů a vysokoškolskými studenty,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Presspektivy se konají vždy dvakrát ročně v podobě jednodenního odborného workshopu pro vybrané novináře a odborníky na dané téma se zahraničními hosty. Součástí je rovněž jednodenní Kreativní dílna pro vysokoškolské studenty z partnerských univerzit. Témata jsou zvolena vždy na základě aktuálních a perspektivních trendů v novinářské práci.

Letošní Kreativní dílna se koná v Praze v prostorách Českého rozhlasu ve dnech 25.–26. listopadu 2014. Záštitu nad ní převzal moderátor Ranního Radiožurnálu Jiří Chum, který bude s vybranými studenty spolupracovat.