Sbohem, Twiggy!

Modelka pózující v přírodě

Modelka pózující v přírodě Zdroj: archiv

Konečně je to tady. Vyhublé modelky à la ikonická Twiggy vycházejí z módy. Dostanou snad opět šanci holky krev a mléko ve stylu božské Marilyn či naší prvorepublikové Adiny?

Ruku na srdce, komu by se ulevilo? Samozřejmě většině ženské populace. Ale hlavně rodičům, kteří trpí anorexií svých dcer, a že jich po světě přibývá. Kámen ze srdce by spadl dozajista i lékařům, psychiatrům a ve finále i samotným módním návrhářům, kteří jsou terčem kritiky za to, že modelky trápí hlady.

Své o tom ví například oděvní firma Yves Saint Laurent, která nedávno narazila v Británii. Britský úřad dohlížející na dodržování pravidel reklamy (ASA) jí zakázal reklamní fotografii, protože model této značky na ní předvádí „nezdravě vychrtlá“ dívka. Podle ASA je modelka na reklamním snímku, který otiskla britská mutace módního časopisu Elle, vyfocena tak, že jí příliš vyčnívají žebra a působí, že stehna nemá silnější než kolena.

Nebylo to poprvé, co Brity pobouřily hubené nohy. Loni to schytala oděvní firma Urban Outfitters a ze svých internetových stránek musela stáhnout fotografii, na níž byla spodní část ženského těla. Podle ASA měla modelka na snímku příliš velkou mezeru mezi stehny a stehna podobně silná jako kolena. Francouzi, kteří platí za znalce ženské krásy, šli ještě dál. V dubnu řekli rezolutní ne a hubené modelky zakázali zákonem. Nařízení se netýká dívek jen na přehlídkách, ale i v kampaních. Modelka s hodnotou body mass indexu pod 18 má jednoduše smůlu.

Zákon zároveň zasahuje i do úprav fotografií v počítačových programech. Říká, že pokud je fotografie upravována tímto způsobem a je používána pro komerční účely, musí to u ní být jasně napsáno. Obcházet zákon se módním či reklamním společnostem nemusí vyplatit: ve vzduchu visí hrozba vězení či nezanedbatelná pokuta.

Ačkoli schvalovací mechanismy v zemi galského kohouta ještě nejsou u konce, změny už se tak jako tak nedají zastavit. Podobná nařízení již platí ve Španělsku, v Itálii a v Izraeli. Řetězová reakce je na spadnutí. Profesionálové z módní branže se sice brání a prohlašují, že oni anorektické dívky na svědomí nemají, moc platné jim to však nebude. Diktát módy je neúprosný. A když dá Paříž vychrtlosti své au revoir, může to řada modelek rovnou zabalit. Anebo vyrazit na své první vepřo knedlo zelo.